relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Wednesday, December 30, 2009

MR R

R..oh R
kenapa kena buat kau..
kenapa aku dipaksa

R oh R...
kan bagus kalau kau serah diri..
aku akan jadi rela serelanya..

R oh R..

kenapa kau banyak cekadak...
banyak yang aku kn ready untuk siapkan kau
cerewet....

itu jangan..ini tak boleh
ini kena buat..itu kena ubah..
kan baik kau permudahkan..
jangan susahkan..
banyak pahala tau..

Oh R...
dengarlah rayuanku...
simpatilah seksaan batinku..
keranamu ku kena kursus 3 hari..
kernamu ku sampai tak tido malam
kernamu ku ke hulu ke hilir

tapi aku berjanji...sekali ku melangkah..
pantang ku beralah..
kau susah..aku tak kisah
kau cerewet..aku tetap akan mengikut rentak

kau pasti dalam genggamanku
dan tunduk kepadaku..
oh MR Research...

*
 : ) kepala tengah mereng kn ikut research methodology..tu yg meraban puisi ntah apa2..hehehe

Sunday, December 27, 2009

kembali menjadi perantau...

1 bulan merupakn tempoh berbza bagi setiap org
ada yg kata sekejap
ada yang kata lama
ada yang kata sekelip mata
ada yg kata bagai Ya Allah..LAMANYAAA

hmm..dan dalam tempoh sebulan juga
macam-macam boleh jadi
boleh jadi bnda yang kita jangka
boleh jadi bnda yg kita tak sangka
boleh jadi benda yang kita suka
boleh jadi benda yang kita memang nak elaknya

seblan yang lalu..tak terlintas kita akan penuhi diary kita dengan kenangan ini
kita rapati dengan orang2 yang dulu tidak dikenali
kita makin dekat dengan orang dulu kita sekadar rasa nak pikat
dalam sebulan..ada yang kehilangan..ada yang baru berkenalan
kita lalui satu tempoh yang pelik..dan unik..

itulah kita..
jangankan sebulan...
sedetik cuma selepas tika ini
kita hanya bisa merancang..
tapi entah apa yang dirancangNYA

dan ..aku pasrah dan menyerah...
DIA sebaik pengolah
DIA sebaik pemerintah

dan...malam tok..kamek kembali menjadi perantau...
WAA WAA WAA

Monday, December 14, 2009

lrt..monorail..komuter..lowyat..

melepaskan gian..itulah yang boleh dikatakan pada diri sendiri..
kalau sebelum 2009..perkhidmatan awam inilah yang selalu nak dielakkan..tapi bila dah rindu..teruja plak nak naik lagi.

sabtu lepas kembali menggunakan perkhidmatan2 awam di atas..semata2 utk ke low yat.. semata2 utk beli barang P&P..
xde apa perbezaan dari tahun lepas..still mcm dulu..kesesakannya..perkhidmatannya dan jangka masa tunggu lamanya..jadi xdelah apa2 yang saya ketinggalan walau ke OVER the SEA untuk tempoh setahun.. cuma ada ralat sikit waktu nak keluar dari monorail..tercengang2 pak guard kat situ tgk kami keluar dan masuk balik hanya kerna tersilap keluar. hehehe
apa pun posing tetap posing dgn kamera terbaru kamek tok..hehehe


bodyguard setia kamek


driver setia kamek....

Thursday, December 10, 2009

penamat yang baik...

ya Allah..kau mudahkan..jangan susahkan..
sekalipun sekalian makhluk berkumpul untuk memberi manfaat padaku..
tidak akan berlaku melainkan izinMu
dan jika sekalian makhluk berkumpul untuk memudaratkan aku..
tidak akan berlaku melainkan izinMu

ku mohon penamat yang baik...kerana ku mulakan langkah ini dengan namaMu..ku pinta pimpinan dan panduanMu..
dan penghujungnya..ku serah atas rahmat dan kasihMu...

ya Allah..sempurnakan urusanku ini dengan penuh kebaikan buat semua insan yang amat ku sayangi.

Monday, December 7, 2009

induksi oh induksi

30 nov..dalam jam 5 sampai mendaftarkan diri di puncak alam...
hati bercampur baur..tengok pada tempat dan keadaan..saya meletakkan tahap kepuasan yang tinggi yang akan saya capai..Insyaallah. teringat pesan kekanda2 hgn tension sgt..angp di sini akan dapat ilmu baru yang takde tempat lain.

1dis..ramainyeee...hampir 500..dipecahkan kepada 20 kumpulan kecil..hmm..masih besar jugakkan bilngannya?
hari !st dah mcm2 kena..makanan tak cukup..bas xade untuk ulang alik...  betul2 menguji kesabaran dan keimanan..
dari satu sudut..memng rasa nak merungut..tapi dari satu sudut lain..saya rasa..apa salah jika ini ruang untuk kami rasa apa yang tidak sepatutnya kami rasa.. bunyi pelikkan ..tapi betul..
kalau ikutkan dari segi logik..mengukur tahap keprofesional...apa yang kami dapat ini mungkin satu tarbiyah dari yang Maha Mentrbiyah..

hmm..bila fikir dari sudut itu..rasa hilang segala ego..jawatan sudah tidak terasa..kita adalah kita seadanya..rezeki..semuanya pada tanganNya yang maha Adil.

hari ni 7 hb.. lari balik kejap..rindu kat blog tok..hehe

apa pun..doakan ek..yang terbaik kita dapat kadang melalui cara yang menyakitkan....

Tuesday, November 24, 2009

jiwa kanak-kanak

jangan bila dewasa..kekanakkan  terus ditinggalkan
jangan bila jiwa dewasa..jiwa kanak-kanak kita perkecilkan..
mereka sebenarnya punya sesuatu yang mesti kita contohi..walau dulu kita jua sepertinya..
tapi sudah terhakis..akibat tiupan usia..
atau pengalaman yang memadamnya..
sedang ada waktu kita perlu kembali kekanakkan..
berjiwa anak-anak bukan kembali mengada
berjiwa anak-anak bukan perasan muda


mereka..tak pernah tahu putus asa..
jatuh berulangkali..bangun juga berkali-kali

mereka tak kisah apa orang kata
walau ditertawa
mereka hanya peduli apa yang mereka kehendaki

tipu langsung tidak terlintas di fikiran..
jujur dalam melontarkan perasaan
tawa mereka suka sejujurnya
tangis mereka pinta sewajarnya

naluri mereka juga kuat..sensitiviti mereka juga hebat..
mereka nampak apa yang dewasa buta
mereka dengar apa yang dewasa pekak
mereka rasa apa yang dewasa leka
cuma mereka tak dapat jelaskan dengan kata-kata

siapa kata makin kita dewasa..kita semakin kenal diri kita...
kadang..makin kita tua..makin kita lupa siapa kita sebenarnya......

Sunday, November 22, 2009

serikin vs wang kelian

shoping adalah penawar mujarab buat wanita..hehe
tapi lelaki tak terkecuali kan..
hmm.. kamek nak citer pasal serikin..
serikin ialah satu tempat membeli belah yang ala-ala 'nat' di sarawak ni.. keistimewaannya ialah..ia berada di sempadan sarawak dan kalimantan...peniaga di sini 80% adalah org seberang...so kat sini takpayah nak kelaka sarawak..ngomong indon je..sure dpt murah..hehehe
kalau nak dibandingkan..ia lebih kurang sama mcm wang kelian..takde byk beza dari segi bentuk gerai jualan dan barang jualan. sejibik juga mcm wang kelian..kena jalan kaki tanpa karpet dan penghawa dingin...sambil2 kita berjalan..kita akan disapa oleh peniaga yang tidak bergerai mengiklankan barangannya.

ni permandangan dalam perjalanan..kiri kanan gunung gangan masih tersegam indah..hutan masih tebal..pembangunan dan penempatan lebih kurang macam zaman 80-an laa..


ni rupa luarannya..kat tmpat parking


penat shoping..dok dulu kejap kat batu2 tu..sambil mengamati pencemaran sampah sarap..hehehe

serupakan mcm wang kelian..tapi ada juga BEZANYA...nak tahu apa bezanya...
1)bimbang bangat nak beli makanan masak..kerana kristian sini lebih kuat berbanding Islam.
2)barang di sini byk barang indon dari barang malaysia, harga murah bangat...
3)kastam tidak ketat..hanya ada pondoknya dan seorang pengawal yang akan membabai sesiapa yang lalu..mudah bangat nak seludup...
4)surau tidak disediakan...errghhh..kena ke Pekan Bau (10 km dr sini), kalau nak solat atau makan.

ikut kamek..best wang kelian lagi..sbb brg di situ lagi pelbagai utk orang seusia kamek... apa pun..kamek bersyukur..jauh merantau..luas permandangan..ramai kenalan...matang fikiran...kemas penilaian...yang semuanya akan menunjukkan betapa amatnya kita bergantung setiap saat hidup kita dengan TUHAN!

Saturday, November 21, 2009

EDITORRRRR

tiga hari bengkel edit..dari pagi smpe petang..PONAT
bukan penat badan..tapi penat mata..
kamek plak jenis yang mabuk tulisan..hehehe..sik boleh tengok huruf lama2..mulalah 'kelat mata'.
apa pun tahniah buat kawan seperjuangan terutama diri kamek sndiri sbb berjaya juga buat wlu sik 100% mumtaz..tahap jayyid pun dah ok.
bengkel ni buat kamek makin sedar kekurangan diri kamek..iaitu kelemahan bahasa.. kamek sik pnde nak jadikan satu ayat tu betul2 mantop..sian K.N terpaksa edit kali ke2 kertas kamek..yang dia edit lebih byk dari kamek edit sebelumnya..hahaha..tapi yg heran kesilapan kecil pada kertas org lain..kamek nampak plak..hmm..itu namanya kita perlukan seseorang utk betulkan kita..walau kononnya kita tahu siapa kita.
uPSR keluar..tahniah buat anakanda E..berjaya mengulangi sejarah makjang..hehe
dan segunung tahniah buat kekandaku yang jelita H..kitak mmg layak mendapat anugerah itu..ketahuilah mun kitak sik dapat anugerah tu pun, kitak sentiasa excellent di hati kamek..
DAN....
sedar atau tidak..kita sebenarnya mesti sentiasa edit memory kita sndiri..
yang mana perlu di save...
yang mana perlu diboldkan..
yang mana perlu dicopy paste..
dan yang penting..mesti hati-hati apabila mendelete..sebab..bila dah delete..kadang kita tak dapat undo balik dah...

best kan jadi bebudak...xde masalah sebab memory mereka masih kosong..bersih..tak macam kita yang dah jadi macam hard disk yang dah penuh virus..hehehe

Saturday, November 14, 2009

bengang sangat ke?

sabtu..bila kena kerja..mmg boring..tapi nak buat mcm mana..nama pun makan gaji kan..
kn invigilate di dewan..best bertugas dalam dewan besar..bila ramai student..mcm2 karenah boleh tengok..dan pagi td saya dihadiahkan satu karenah student yang mmg boleh membengangkan sesapa yg melihatnya..
dia masuk dengan muka masam..mata saya dah mula terperasankan dia..duduk depan sekali lak tu..'ada something wrong dgn budak ni'...hati buat jangkaan awal.
malas nak tengok dia sgt2..saya buat kerja sy..tengah agihkan soalan..tetiba dia meluru keluar dgn muka yang lebih masam dari td..'apa masalah lak ni..silap tempat exam ke?'
5 minit kemudian dia masuk balik..merungut2 marah tapi ntah apa butirannya saya malas amik peduli dan sy tengok org lain pun tidak mempedulikannya walau ada yg menjeling2 tajam pdnya.
mmg betul sangkaan sy, mmg ada tak kn dgn budak ni..cara dia jwb exam..penuh dramatik..siap buat 1001 jenis memek muka.kekeke..nak tergelak pun ada..mulanya malas nak peduli tapi terambil peduli jugak dgn budak ni.
saya perasan dia ada tulis sesuatu kat kertas contengan..nak tahu apa dia tulis..ni antaranya " AKU BENCI SOALAN INI..MEMBUNUH DALAM DIAM.KAMU HANYA BONEKA, KAMU HANYA MENUMPANG, KAMU AKAN MATI. LAW 309 SUBJECT B*NGANG, TASAWUF SUBJEK SEXI.DUNIA ADALAH *******. AKHIRAT KEKAL SELAMANYA. KENAPA BAHL*L SANGAT? AKU NAK MASUK AL-AZHAR BUKAN UITM" kemudian dia sign kertas tu atas nama A.samad said.dan saya tahu dia sengaja biarkan kertas itu dibaca oleh invigilator2 yang lalu lalang...nak soh kami tahu kebengangan awak ke?



memang bengang pun bila bc ayat2 dia..dan saya terus amik kertas contengan dia ni sebab takmau org lain jumpa dan jadi bengang.
bengang sangat ke..sampai memb*ngangkan paper exam dan org lain?
INGAT... KITA BENGANG MCM MANA SEKALIPUN..JANGAN SAMPAI ORANG YANG TAK KENA-MENGENA PUN NAIK BENGANG TENGOK KITA..!

opps sory..jangan rasa bengang ek baca post ni..just share perangai dan ragam manusia.senyum sokmo!!!

Wednesday, November 11, 2009

nilai kenangan..





kenangan..
yang lepas..tapi masih di ingatan

yang pedih masih berparut
yang sedih masih ditangis
yang humor masih menggeletek jiwa

kadang kenangan itu merantai kaki..supaya jangan melangkah lagi
untuk tidak kita ulangi kesilapan
atau jatuh kali kedua di lubang yang sama

kadang kenangan itu satu motivasi..supaya kita cekalkan hati
jangan kesah..jangan peduli..jangan ambil hati
yang lepas biar terlepas..yang depan mata harus diburu

kenangan atau pengalaman..
bukan untuk diungkit..bukan untuk di 'kalaulah/kalau tidak'
ia sentiasa atas landasan berhikmah
yang duka untuk kita lebih menikmati nilai bahagia
yang suka untuk kita lebih menghargai diri kita
hargailah kenangan ..kerana sebab kenangan itulah..
yang mewujudkan harga diri kita hari ini

Monday, November 9, 2009

kampung budaya..

sesuatu yang tak disangka
seringkali mendatangi kita
itukah suratan dalam kehidupan..
atau sekadar satu kebetulan..

lirik lagu kat atas tu..memang best..sering buat ia bertepatan dengan apa yang kita lalui..
kamek tok..smpe kinek terkejut boleh berada di bumi kenyalang tok..
bumi yang kamek igt smpe mati sik mungkin smpe..boleh kamek berada..bekerja dn jatuh cinta di sini..hehehe
last week ke kg budaya..mun kitak mari sitok..wajib datang kampung budaya..kitak sik dapat pusing satu sarawak..so kitak akan dapat maklumat ttg sarawak di sitok.
kamek sik mok banyk madah..nangga ja foto2 di bawah..gmbar puteri santubong pun ada..sory..ada gambar berwarna merah..hp buat hal kena sampuk.

ni gambar penari2..tarian etnik2 sarawak

peralatan ukiran sarawak



yang baju biru cerah tu..anak PM kita..kebetulan kamek terikut belakang rombongan dia..tumpang glemer..hehe
gunung santubong..tengahhari pun berkabus..nak tengok puteri santubong..ni dok kenyih kat bawah tu..hehehe




objek pelik yang kami jumpa di gigi pantai santubong..bukan taik tau..ia bergerak2..hmm..nak kena panggil national geographic ni buat siasatan.

Sunday, November 8, 2009

bola ohh bola..

syok betul bila nak sembang topik bola nih..
bukan pasai cek teror..
tapi sebab cek saja nak campuq mulut sama sembang hal ni..
cek tau..ni mainan oghang laki..tapi oghang pompuan mcm cek ni..mesti serba tau..mesti ambil berat gak..
tahun ni n9 jadi juara..kelantan nombot 2..takpa..wlu Perlis tersungkoq di separuh akhir..cek tetap puas hati..biaqla oghang lain plak..takyah dok pulun..bagi oghang lain plak rasa.

cuma kan..coba hampa tengok..apa ada pada bola nih..kalau tanya oghang yang suka bola..depa akan kata..bola ni lambang kelakian..bola ni world..kalimah GOL ialah kalimah yang diguna pakai di seluruh dunia..betapa hebatnya penangan bola!!!
cuba kita tanya oghang hat tak suka plak..depa akan kata..bodoh betul..ligan bola sebiji ramai2.. bila dapat sepak balik...baik beli sorang sebiji..pastu sepak la sumbatla gol banyak mana pun.
hmm..cuma yang cek syok pasal bola nih..atau dalam kata lain..awat cek pun dok amik tau pasal bola gak..sebab cek suka tengok kegentingan dan tekanan yang dihadapi menjelang perlawanan. perlawanan bagi peminat adalah menjulang nama pasukan masing2..tapi hampa tau dak apa makna perlawanan pada pemain dan yang berkaitrapat dengan depa mcm pengurus dn sbginya..?
tekanan amat berat..sama berat tekanannya mcm calon dalam pilihanraya. waktu itu depa mcm dok atas tembok..kalau jatuh belah nasib baik..mcm2 habuan dapat..kalau jatuh belah nasib tak baik..mcm2 cacian dapat..
itu memang lumrah pertandingan.. yang cek nak share ialah..kita ni tak kira la sapa pun..apa pangkat pun..kita sebenarnya selalu gak dok atas tembok nasib tu..yang amat menduga dan menguji keupayaan kita..kadang kita boleh jatuh kot belah baik..kdg kita jatuh kot belah buruk..
INGAT...bila kita jatuh kot belah baik..jangan dok suka sangat..kadang ia bukan tanda Tuhan sayang kita..tapi saja nak buat kita tambah leka.

dan kalau kita jatuh kot belah buruk..jgn anggap Tuhan benci kita..jangan putus asa.kadang itu cuma signal tuhan suruh kita balik ingat Dia..
so..kita jangan nilai orang dengan apa yang dia dapat..tapi kita boleh tengok apa yang dia buat dengan apa yang dia dapat!!
hampa paham dak? buat2 paham laa no..cek ngantuk dah ni..nak tidoq..mana plak bantai bucuk cek ni..

Tuesday, November 3, 2009

periksa..selesa or seksa?

selamat berimtihan buat semua yang masih bergelar student..
ketahuilah bahawa diri ini adalah insan terpilih untuk tidak menduduki peperiksaan lagi..hahaha! (kajol uia mesti bengang)
sekarang ni kamek tengah marking paper.. bila baca jawapan student..ada yang buat kamek terharu..antaranya ialah..apabila huraian dan contoh yang dia bagi sebiji seperti yang saya huraikan..bukan ayat buku.. hmm..bagus budak ni..sebiji2 suara kamek lekat dalam kepala dia.
yang terharu ada..yang nak tergelak pun ada..soalan minta lain..lain dia huraikan. setakat ni ada 1 kelas full A. A+ pun ada..pening kamek nak buat report kang..nak menjawab kenapa budak ni bagus sangat.
dalam keadaan mcm ni, kamek suka letak diri kamek di tempat student..kamek dulu harap sgt pemeriksa akan mudah beri markah.. kamek lbh suka menunaikan hak mereka dari menafikan hak mereka dgn memotong markah ikut suka hanya kerana nak seimbangkan graf. lagipun kamek rasa kamek dah cuba marking seadil yang boleh.
kamek teringat dl..waktu exam yang paling seksa adalah di mesir..hanya tuhan yang tahu..rasa mcm nak jumpa malaikat munkar nangkir jawab exam..sebab takut tak lulus.emosi satu hal..cuaca pun satu hal.waktu sem 1 musim sejuk,dah la kena jwb exam kat tmpt parking keta..angin sejuk yg amat..bunyi bising keldai lagi dari ladang sebelah..nak pakai sarung tangan..tulisan jadi buruk..jadi jwb exam..dlm keadaan tangan menggeletar sejuk.
exam kamek yang paling selesa waktu spm..haha..cukup santai..malam sebelum exam siap main game lg..relax sgt otak..tiada tekanan..
alhamdulillah..dalam kedua2 situasi di atas..keputusan exam kamek melegakan...
oklah..kamek mok smbung marking .. bilalah..kamek nak pencen nih!!!!


ni salah satu gambar kamek di mesir dulu..di puncak gunung sinai (gunung tursina..dalam sejarah nabi musa)..puncak gunung jerai..kamek tak panjat..gunung sinai kamek sampe dulu..hehe

Wednesday, October 28, 2009

sushi king and terap king

minggu peperiksaan bermula..
bagi student ia amat menyesakkan dan bagi lecturer ia amat menyenangkan..hehehe..ala kami dah lalui masa menyesakkan tu dulu..
kamek igtkan bila xde kelas..xde la nak kelam kabut itu ini..tapi hmm..lebih kurang je..mungkin sebab kamek ni jenis nak habiskan keje di ofis je..sik mok bawa pulang rumah..jadi nak habiskan semua keje dlm ofis hour mmg padat.
tapi dalam cebuk2 tu..sempat lagi pi makan sushi..hehe. ini cadangan kak dayang, dia pernah belajar dan bekerja di Jepun dl. jadi dia beria2 nak ajar kami makan sushi.
ikut rasa tekak..mmg xberminat..tapi ikut kata perut..hentam sajalah. tgklaa makanan2 yang kami makan..dan juga muka gadis2 jepun celup ni...


ni set bento..kamek order..semua sedap kecuali sup nya (kamek rs mcm sup basi..tekak kamek je..org lain ok)
ni rumpai laut..campur isi ketam...SEDAPPPP
makanan bergerak..amik je..lepas tu bayar mengikut harga warna pinggan.

ada rupa gadis jepun tak ??? hehehe



 habis makan..kami singgah gerai buah..jumpala satu buah yang tak pernah kamek jumpa dan makan. buah terap. macam rupa durian..tapi berbulu kasar..kulit macam nangka..ulas macam cempedak..rasa macam koko..haha..susah nak explain..mai sini rasa sendiri.. apa pun, kamek sempat zoom in fotonya.

Tuesday, October 27, 2009

yang kita idamkan..yang kita perlukan


kita selalu idamkan sesuatu
sesuatu yang sukar dituju
atau idamkan yang bukan milik kita
kita idamkan sesuatu yang konon nampat hebat di mata
bahagia di jiwa

kita lupa kita mesti mmenuhi keperluan
sesuatu yang wajib ditunaikan
atau yang wajib berada dalam genggaman
kita perlukan ia tanda penuhi syarat kehidupan
punca utama ketenangan

dalam memenuhi yang kita idamkan..
kita mulakan dengan khayalan
kemudian berkembang dengan usaha
penghujung antara dua..
dapat atau berputih mata

dalam mencapai keperluan
kita mulakan dengan garis panduan
kemudian berkembang dengan menentukan jalan
pengujung antara dua
selesa atau derita

selalu kita kejar yang kita idamkan
yang diperlukan berciciran
yang belum pasti kita impi..
yang depan mata..kita sia

keperluan sendiri perlu dikorban..untuk keperluan yang lebih memerlukan
keperluan ramai kita utamakan,keperluan yang tersayang kita dahulukan
sebab rasanya kita kan lebih bahagia..jika kerana kita..ramai orang bahagia

Friday, October 23, 2009

lonely khatimah...

tajuk kat atas tu campuran 2 bahasa...hehe..maksudnya mati sorang diri..
petang semalam hujan renyai..habis bengkel LE15, hantar F dahulu ke flatnya. sampai depan pintu pagar..nampak ada satu blok dikerumuni ramai orang..eh..ada kenduri ke..tapi kenduri apa xde khemah..saya mula tak sedap hati bila nampak kereta polis..ni mesti ada kes jenayah.
kami parking berdekatan kereta polis..F anak jati sarawak saya min dia menyiasat apa sebenarnya berlaku. rupanya ada pnemuan mayat seorang lelaki tua yang sudah berbau. yang menyedihkan saya..dia muslim..dan keluarganya hanya berada di Kuching yang jarak hanya 20 minit sahaja.
dia mati keseorangan, bila sudah berbau baru disedari oleh jiran tetangga. ke mana ahli keluarganya..kenapa dia dibiar keseorangan di sini?
ini blok flat tu..



van polis





si mati yang telah diusung keluar..al-fatihah buat allahyarham. hujan renyai ni..tambah mensayukan perasaan dan emosi..










bukan persoalan husnul atau suul khatimah si mati ..tapi persoalan mengapa tergamak keluarganya membiarkan si mati hidup seorang kara dan mati seorang diri... sedihnya bila fikir dia tidak diperdulikan..walau sebenarnya dia punyai keluarga dan kenalan (kata jiran tetangga).
ia buat saya trfikir..dan saya minta kita semua berfikir.. kita sekarang hidup dikerumuni orang tapi saat mati kita..ntah jua seorang diri..
satu hari nanti kita tetap akan pergi.
INGAT..Esok..HIDUP, InsyaAllah..tapi MATI tetap PASTI.

Wednesday, October 21, 2009

Linda PLK dan ceritanya

semalam hari yang memenatkan..dahla malam sebelumnya tidur pukul 2, bangun awal dan pergi ofis awal untuk menyiapkan kerja2 yang perlu disiapkan. Baru teringat, petang nanti ada janji dengan Linda, saya perlu habiskan silibus, buat ujian dan dengar perbentangannya dalam masa 4 jam..maksudnya pukul4 sampai pukul 8..adoi penatnya..mata boleh jadi hijau ni. jam 4 linda sampai kat bilik. bila dia mula sampai..saya tengok mukanya letih sangat..dan dia juga tengok muka saya letih sangat..tapi disebabkan ini mgu terkhir..kami terpaksa meneruskannya juga.


apa yang saya seronok dengan Linda ni ialah kami hampir sebaya, jadi pengajaran dan pembelajaran dengannya lebih berbentuk santai..takdela serius sangat..ada je antara kami yang memulakan perbualan yang mencuit hati.  2 bab berjaya dihabiskan..ujian pun Linda dapat siapkan..tengoklah gambar kat bawah tu..betapa seriusnya dia menjawab..sampai tak sedar mamarazi amik gambar..hehehe

jam 6..perut dah menyanyi..saya ajak Linda makan dulu..habis makan dan solat magrib..kami menyambung lagi P&P. keluarlah satu cerita dari mulut Linda..katanya ini kisah rakan karibnya sendiri. Opps..lupa nak bgth, Linda ni non muslim..anak jati Sarawak. begini ceritanya...
keluarga rakannya adalah penganut kuat Kristian..yang taat dan selalu pergi ke gereja..ayahnya selalu menekankan soal ketaatan mengenai agama..hinggalah sampai satu hari, ayahnya sakit kuat yang aneh..yang tidak dapat diubati oleh hospital..seorang jirannya yang muslim datang membantu..dan dengan izin Allah..ayahnya sembuh sepenuhnya. atas keajaiban tersebut, ayahnya mendapat hidayah dan merasakan Islam adalah agama yang benar..ayahnya telah keluar dari Kristian dan mula menjalani kehidupan muslim sejati..puasa..solat dan sebagainya..ayahnya cuba mengajak isteri dn anak2nya sekali..tetapi tidk berjaya. apa yang menyentuh hati saya ialah: ayahnya tidak mendaftarkan keIslamannya secara rasmi kerana takut namanya mesti diubah dan dia akan dipisahkan dari keluarganya yang amat dicintainya..
linda tanya saya.."bolehke macam tu? boleh ke duduk serumah lagi?"
dan saya , saya gagal memberi jawapan yang boleh memuaskan hatinya. saya cuma katakan..islam tidak memutuskan hubungan silaturrahim..tapi hubungan dengan isterinya terputus akibat perbezaan agama. linda menyatakan ayh rakannya tidak mahu berpisah dengan isterinya yang memang jelita (otang Jakarta). perkara ini membuatkan saya faham dilema yang dihadapi oleh ayahnya itu "antara agama baru yang dicintai dan isteri lama yang tercinta"
satu lagi yang amat mengharukan si ayah itu berpesan kepada anaknya: nanti bila aku mati, tolong kebumikan aku di perkuburan orang Islam..walaupun orang lain tidak tahu saya sudah  lama Islam.
dalam masalah itu, saya mencadangkan supaya Linda bgth kepada ayahnya supaya membuat pengakuan hitam putih tentang keIslamannya supaya tidak akan menyusahkan keluarganya nanti.
Ya, Allah..kau membuka hati sesiapa sahaja yang engkau kehendaki dan Kau juga membutakan hati sesiapa yang Engkau kehendaki" Teapkanlah ku di jalanMu..dan sentiasa di atas landasan yang benar..Ameen..
Linda..semoga kau juga dipilih olehNya untuk kita bersama di atas agama yang suci ini.

Tuesday, October 20, 2009

makan -makan lagi...

Ahad,penghujung aidilfitri...
atas permintaan dan juga untuk turut meraikan raya puasa 6..buat makan2 lagi. panggil satu kelas dan juga budak2 surau. sabtu tanya H, berapa anggaran komfom datang, katanya dalam 20..kepala saya dah nak sediakan dalam 25 orang.. antara dua..bihun ke laksa ek.. hari tu dah buat bihun..laksa la plak..bila tepuk dada, selera kata "nak laksa...nak laksa..nak laksa"..hehe
kuah laksa dah siap sabtu malam lagi, pagi ahad bw bebudak tu tlg pi pasar cr buah2 dan ulam2..masuk 3 kedai cari pinggan polistrin..semua habis..takde pilihan..terpaksa beli tapawey..
jam 1 tak sampai pun..1.30..pun belum sampai..hai..saya dah 2,3 kali panaskan kuah ni..mana tetamunya.. jam 2..wow sekali datang 4 kereta..kelamkabut saya..mangkuk tak cukup..maka apa sahaja yang di dapur itu yang boleh menampung kuah..semua digunakan. sian betul kat bebudak tu..saya tak tahu depa semua nak mai serentak..hehe
alhamdulillah..bila dikira anggaran 30 orang..yang tak pernah nampak muka pun ada..ex-student pun datang.. yang ulang makan sampai 3 kali pun ada.. makan je..saya memang suka sangat tengok orang makan masakan saya.



tapi..ada dua kelas lagi saya berhutang nak jamu mereka..maaf ek..tak dijemput dalam senarai ahad lepas..saya takde periuk besar..nanti turn kelas korang lak..TUNGGU!

Friday, October 16, 2009

glemer raya...

laa...raya sik habis agi.
bila kepala penuh dengan tugas carrymark student..dah memang selalu terlupa hari dan tarikh.hehehe

tadi Ofis buat jamuan raya dengan tema : Glemer Raya.
bab rezeki memang sik mok tolak..jimat belanja lunch hari tok..
dari pagi dah  pening mengujian lisan bebudak. ada yang bagus jawapannya, ada plak, lain ditanya,lain dijawab..dengan wajah penuh konfident lak tu..hehehe.
jam 2.30 masuk dewan..ala..buffet ke..tak glemer pun.....susun kerusi je..takde meja bulat..orang2 lama kata..tahun lepas grant habis habisan..tahun ni bajet sikit kot..xpe la..asalkan makanan cukup sudah.
lagu raya memang wajib la..kuat muzik dari suara penyanyi..ada cabutan bertuah..dan saya memang dah tahu tak akan pernah nak kena.

time makan,time yang ditunggu...makanan walaupun sik glemer mana..tapi bila jumpa lemang..terubat mengidam.


anugerah ratu glemer dan raja glemer pun ada...
uhh..walaupun saya tidak dipilih..namun saya tetap paling glemer di hati saya sendiri...kekekeke



"selamat hari raya Aidilfitri buat semua anak Adam"

Tuesday, October 13, 2009

lundu @ LONDON

last week le lundu...
sebelum ke lundu lagi saya memang dah excited habis...program2 outdoor ni..mmg saya suka..tambah di tempat yang memang tak pernah menjejakkan kaki..betul2 mengujakan..dalam kepala dah terbayang mcm2 rupa bentuk tempatnya..yang difikir bukan pengisian program tapi tempat program..isk..isk ..isk...
pg sabtu..jam 8.30..pi amik 3 student nak tolong masak..alhamdulillah..dalam kekalutan..dalam keadaan tunggang terbalik itu ini..siap juga beberapa jenis masakan utk dibawa ke london..opss..lundu..
jam 2 bas sepatutnya bertolak..tapi 2.30 baru berjalan. dari awal sy jangka akan tidur keletihan sepanjang perjalanan..tp  tidur tak menjadi..permandangan mengasyikkan..yang saya paling suka tengok ialah nama-nama jalan.. pelik2 dan ada yang memang buat saya ketawa kecil sorang2..contonhnya nama kg sitonggang ,kg sitenggang, kg stungkor... kalau korang perasan nama tempat di swak ni kebanyakkannya bermula dari huruf S..ntah apa ke sebabnya.. bayangkan kalau nama tempat di perlis bertukar semua berml dgn huruf P.. Pongor kudung, Pangar, Pambun Tulang, Pejawi..hehe..kelakar..kelakar..
jam 4.30 smpe..2 kali turun naik bas sebab silap tempat..siannya kat bebudak ni..dan yang paling kesian abg2 driver..apapun alhamdulillah sampai.
malam tu..selesai makan apa yang patut dan tak patut (apa tidaknya yang patut disimpan untuk esok..malam ni semua dah kena bedal) hujan lebat mencurah2..air pasang..menakutkan juga..dengan petir dan kilat..dalam hati jgnlah taufan palma beralih arah ke lundu ni..kami semua berniat baik..
habis program pengenalan dakwah oleh ust azhar..mata dah mengantuk sangat.. terus tertido..dengan nyenyak senyenyaknya..
esoknya yang best..berbeque..kat sini nampak kerjasama antara satu sama lain..aktiviti yang mmg meraptkan hubungan..student yang sy tak pernah mengajar pun di sini, di sini peluang kita boleh bergurausenda..( baru korang tahu ustazah korang ni nakal..hehe)

yang menarik dan tertarik  di lundu ni...banyak benda yang saya pelajari secara tersirat...dan di sini juga saya jumpa sorang student yang sy memang perlu mencarinya sejak 6 bulan lalu...Thanks Allah..
apa ke fesyen possing bebudak ni...hmm..apa pun nice picture untuk diabadikan dalam blog ni.

perjalanan balik..dalam hujan lebat..alhamdulillah selamat sampai...
LUNDU...panggillah daku lagi..daku sudi menjadi pengunjungmu...

Tuesday, October 6, 2009

pmr-al Amin..dalam ingatan

malam memang masa yang Allah peruntukkan untuk kita rehat..dan mlm tok..sedang kamek berehat di singgahsana kamek..satu cal yang tidak dikenali memanggil.
"muallimah>.".. panggilan yang sudah lama kamek rindukan..tak lain tak bukan mesti dari salah seorang student al-Amin.
"ana M..., ..." pendek citer..panggilan tersebut dari salah seorang banat yang akan menduduki PMR esok..
kamek benar2 terharu..dia masih ingatkan kamek sebagai seorang guru yang pernah mengajar dirinya dalam Form1 dan Form 2. cuma tahun tok, kamek jauh di sini. perbualan kamek dengannya telah membuatkan kamek hampir menitiskan air mata kerinduan.. benar duhai student2 al-Amin yang pernah menjadi pelajar kamek..kamek amat rindukan kitak semua.
al-Amin..merupakan satu tempat yang bagi kamek cukup istimewa..amat istimewa..di situ..kita akan mendapat sesuatu yang amat kita perlukan..dan walaupun kamek di Al-amin hanya dalam 15 bulan..ia menimbulkan satu kesan dan kenangan yang tak mungkin kamek padamkan dalam ingatan.
di situ kamek mengajar..tapi jua belajar.. di situ kamek berkongsi gelak,gurau,cerita,dan ada juga antara kita yang berkongsi airmata. buat bekas student2 kamek : mcm yang kamek pernah katakan..."walau mungkin hanya sepatah huruf yang kamu belajar dari saya..kenanglah saya..doakan saya..dan panjangkan ilmu tersebut semoga bersama kita berkongsi amal jariah tersebut."
kepada calon PMR dan SPM, saya doakan kamu semua dari jauh..."belajar bukan untuk dipuji bijak..tapi untuk mengetahui yang hak!'
kepada tenaga pengajar al amin tak kira sek ren atau men: terima kasih atas segala memori kita bersama..maaf salah silap. bila dengar boria..igtla nadia yea..hehe(kenangan kem bina sepakat port dickson 2008)
P/S: harap sangat ada rombongan kelas datang ke sarawak buat lawatan! hehe

Monday, October 5, 2009

rumah terbuka 1 malaysia

4 Oktober,rumah terbuka abah. Sedihnya...anak sendiri tak dapat datang. Waa Waa!!! kalolah saya ni superwoman...ataupun gelpren superman..boleh terbang balik kampung sekelip mata.
tapi takpe..saya pun dah buat rumah terbuka yang terhad..hehe. maksudnya adala juga buat jamuan..jemput orang datang rumah makan. permintaan nak datang rumah tu ramai..tapi saya pandai2 la aturkan masa..mana boleh serentak datang.. oleh itu buat student2 tersayang..sory..jikalau ada yang dijemput betul2..atau yang dijemput2 ayam. jumaat lepas, alhamdulillah tuhan izinkan 1 group datang rumah, jumaat xde kelas, jadi boleh prepare sikit2. buat bihun soto..thanks aya..nadia culik ayam aya sampai licin semua nadia kebas.hehehe .oh ya..bukan nak citer pasal kesedapan bihun sup saya..haha..tapi nak citer pasal tetamu2 saya tu.. diorang semua 5 orang..yang ajaibnya..ntah mcm mana boleh muat viva saya tu.pandai diorang lenturkan diri. bebudak ni semua non muslim..dan yang menarik di kalangan 4 kaum yang berbeza iatu bidayuh, iban, visaya dan melanau. hmm..masti bangga PM tahu ada rakyatnya yang mengamalkan konsep 1 Malaysia. saya sendiri tertarik dengan keunikan negeri ini..27 kaum dengan perbezaan budaya, bahasa dan kepercayaan. saya tanya,mcm mana nak kenal mana satu kaum A, mana satu kaum B..kalau di semenanjung, sekali tengok dan kenal, ini India, ini Cina.. jawap diorang..memang kami sendiri pun tak kenal..tidak ada yang banyak perbezaan dari sudut fizikal..kn pndai2 tilik la..waduh waduh..kamek ada belajar ilmu tilik tapi tilik kaum, kamek belum khatam!
apapun..saya dapat rasakan betapa hebatnya Tuhan..Dia menjadikan kita berbilang kaum...berbilang bahasa..berbilang budaya adalah untuk kita saling kenal mengenali..saling memahami..saling bantu membantu..dan yang paling penting..kita jangan nak sampai konsep 1 malaysia saja..tapi kita kn menjadi UMAT YANG SATU...yang menjadi kebanggaan Nabi Muhammad.

(gambar ikan di atas, tidak ada kena mengena dgn bihun sup..ini gambar yang dirakamkan di tebing sungai Johor...depan kedai makan..sampai sekarang saya pelik..apa dalam mulut ikan2 tu.sapa2 boleh tolong bagi jawapan...)

Wednesday, September 30, 2009

tanya sama angin...

"tanya sama pokok..apa sebab goyang. nanti jawab pokok ANGIN yang goncang"..
kita sembang pasal angin lak...
angin salah satu ciptaan tuhan yang kita tak boleh pegang, nampak dengan mata kasar tapi kita boleh rasa.. dan sampai bila-bila pun angin tidak dapat dicipta oleh manusia secara zatnya sendiri.
angin banyak kategori..angin sepoi..angin ribut..dan paling ditakuti angin taufan..
orang tua-tua kata..anak ke empat sifatnya macam angin..hehe betul ke?
kalau mood baik..sepoinya menyamankan..tapi kalau waktu mood buruk..boleh jadi taufan!
hmm..bila sebut pasal taufan ni..perasan tak..nama2 ribut semua atas nnama pompuan.. katrina la..yang baru ni keluar paper pun nama pompuan..(maaf tak igt untuk dinukilkan di sini) naper ek? ribut sinonim dengan pompuan ke?
tanya sama angin...apa sebab hujan..nanti jawab angin : tanyala cikgu sains!!