relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Wednesday, August 28, 2013

penakut..halus hati?

makin hari..makin aku risau keadaan dunia sekarang.. berita mengejutkan..menyedihkan berlaku di mana-mana..
bila aku bukak facebook..ada beberapa post aku xdapat baca..dan ada yang aku tak dapat tgk gambar.. apatah lagi video.. klu habibi buka video2 tertentu..aku akan pergi jauh2..tak sanggup tengok dan juga tak sanggup dengar..



igt waktu kecik2 dulu.. cita2 nak jadi doctor.. mcmmn nak jadi doctor..darah pun ngeri tengok..
pernah abah suruh tolong pegangkan ayam..dia nak sembelih..juga aku tak sanggup.. kambing atau lembu..nak disembelih..aku akan pergi jauh2 supaya tidak melihat..dan tidak mendengarnya...
aku penakut?

penakutkah aku ...jika..
aku tidak dapat menahan air mata...mlihat mereka yang sampai sudah tiada air mata..
aku tidak selesa memerhati situasi yang merobek jantung dan memutuskan tali perutku.
aku tidak tahan telinga dengar raungan suara yang mengehentak2 jantungku..
aku tidak dapat menahan kebencian memandang wajah2 si laknatullah..
aku tidak mampu.. hati aku mangatakan..dia tidak sanggup...

atau

hati aku terlalu haluskah? sehingga langsung tidak dapat menerima kenyataan yang berlaku hari ini?

Saturday, August 24, 2013

3 kematian... 23 ramadhan.

23 ramadhan.. bersamaan 1 ogos..
dah lama kami tgu tarikh ni.. SEBAB..?
balik kampung..yeye.. teruja sgt balik kampung..balik raya lak tu...

flight jam 4..jadi smpat ke kelas 8-12..
balik je kelam kabut kemas dan cek apa apa yang tertinggal.
smpai epot..cun cun.. smbil tgu flight.. belek belek facebook.. aku bukan kaki update status.. skadar tgk info info terkini...

dan aku terbaca salah satu posing ni:
alhamdulillah..husnul khatimah... bertuahnya beliau dijemput dalam keadaan, tempat dan masa yang amat mulia...
AL_FATIHAH..

jam 6.30 kami smpi di KLIA.. alamak flight delay..sepatutnya 750.. delay hingga 950... ahhhhhh! geramnya.. dan melilaulah kami cari tempat lepak yg selesa terutama utk muhammad yg dah boring didokong....
kami lepak 1jam setengah di KFC... dan 1jam lebih lagi masuk check in semula... smbil tgu flight seterusnya.. dapat satu panggilan dr K.A.. dia menghabarkan ttg kematian seorang kekanda pada rakan sekerja ku...
salah seorang pegawai jakim yang terlibat kemalangan ialah kekanda beliau..
 aku amat terkesan.. sbb baru je aku menziarah beliau di rumahnya di semariang dan pada cuti gawai lepas.. kami menghadiri majlis perkahwinan salah seorang adik beradik mereka di Kabong..
juga husnul khatimah.. mati dalam berdakwah.. mati syahid...
AL_FATIHAH...

sampai di alor setar jam 11pm.. dari jauh dah nampak dinda H menunggu.. muhammad merenyeh nampak CIKNA dia menyambut...
dan ada sikit kekecohan di epot alor setar waktu itu.. rupanya.. flight sebelum slight kami.. (air asia) ada seorang pakcik mati mengejut ketika flight itu membuat pendaratan.. sedar2 dan mati di tempat duduknya..
hmm... ajal tak kira tempat..atas awan pun.. Izrael tetapkan menjemput..
AL_FATIHAH....

3 kematian yang aku dengar hari ini sedikit sebanyak mengurangkan kehappyan aku balik kampung.. maksudnya.. aku tetap mesti memikirkan KEMATIAN bila bila masa...kerana masaku jua akan tiba.. entah bila..entah di mana.....