relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Thursday, December 3, 2015

speaking english

kena ngajaq subjek yang amat aku minat dalam bahasa inggeris..
huhu
take it just a challenge to transfom for the better.. hahaha

Monday, November 30, 2015

masa terlalu singkat

masa terlalu singkat utk menyibuk dan memerhati hal orang.. sedang hal diri sendiri lagi banyak yang perlu diselesaikan..
masa terlalu singat utk merajuk, memarahi atau bekecil hati dengan orang.. sbb diri sendiri entah bila punya masa utk bergembira dan berpuas hati..

masa terlalu singkat .. kerna mati boleh datang tiba tiba...

dan tiba tiba itu boleh datang bila bila...

al-fatihah untuk semua yang sudah pergi..dan juga al-fatihah untukku yang juga akan pergi...

Wednesday, November 25, 2015

bila anak cerita nampak hantu..

anakda dah mula berceloteh.. kadang ada yang mudah difahami.. kadang masih telat bahasanya..

satu hari dalam kereta, si anak cerita..

ibu, ahmat Nampak hantu.. takut.. (sambil tunjuk memek muka hantu tu) ada luka kat dahi (sambil tujuk dahi dia) darah... hantu makan ayam.. kat dapur...

aku yg dengar mula malas ambil pusing... tp wajah dia bersungguh sungguh cerita.. adoi anak ibu.. seram la plak.. lebih seram dengar cerita dia dari tengok cerita hantu melayu di tv.. hehe

aku Tanya berulang kali.. dan berulang kali dia sebut perkara yg sama tanpa ubah...

dan..
 malam tu sebelum tidor, dia cerita lagi sekali....



memang sah lah.... memang sah la dia Nampak makhluk tu... huhuhu...
dahla ibu selalu masuk dapur makan tengah tengah malam.  .uuwaa uuwaa.... :_ (

dan aku cuma mampu balas...
takpa, Allahkan ada.. Allah kuat tau. Muhammad minta doa kat Allah... Ya Allah, ada hantu, Muhammad takut hantu.. janganla bagi hantu kacau Muhammad..

Saturday, November 21, 2015

Feeling loved....

hepy besday to me yg ke 35...
Segala warna warna hidup ku rasai sepanjang 35 tahun ini.. dan yang membuat ku kuat dan masih mahu teruskan kehidupan dgn warna warna yang pelbagai adalah kerana kasih sayang kalian.. insan insan di sekelilingku...

Wednesday, October 21, 2015

Syok sendiri

Kadang kena syok sendiri..
Bukan supaya orang lain syok dengan kita.. tapi supaya kita syok dengan life kita..

Monday, October 19, 2015

Sunday, October 4, 2015

Nasib baik ke nasib x baik? Hehe

[04/10 13:59] Ibu muhammadeeja💞: Hari ni dalam sejarah.. 7 tahun kerja uitm.. hari ni boleh silap.. sepatutnya invigilate pagi.. tp saya br pi tadi sbb igt petang... huhuhu
[04/10 14:00] Ibu muhammadeeja💞: Pergi dgn muka xbersalahnya.. masuk masuk.. semua tanya... ustazah.. kenapa pagi td tak datang? Saya jawab.. saya jaga petang, buat apa dtg pagi.. huhu.. sekali dalam jadual.. sy kena jaga pagi daaaa...
[04/10 14:00] Ibu muhammadeeja💞: Last last.. balik terus.. hahaha.. nak gelak pun ada. 💃🏼💃🏼💃🏼

Monday, September 28, 2015

kes jerebu sentiasa berjerubu

tiap2 tahun.. benda sama..alas nak tunding jari sapa sapa.. org sini kata org sana salah.. org sana kata org sinilah yg buat salah kat sana..
huhuhu.. kes jerebu sntiasa berjerubu jalan penyelesaiannya.. xnampak...
dan tahun depan tunggulah.. akan berulang lagi.. lagi.. dan lagi...

Wednesday, September 16, 2015

Senyuman anak anak ibu


 Ibu sanggup lakukan apa saja utk melihat senyuman anak anak ibu ini setiap hari... 😍

Saturday, September 5, 2015

Cerita ttg baby carrier anak2

Alkisah.. ibu sntiasa nk terbaik utk anaknya.. wktu muhammad belum lahir lg, aku dah beli carrier.. wktu tu zero ilmu ttg ni.. so jmpa di kedai harga rm40. Terus amik. Bila abang dalam 4 bulan, abinya la guna carrier tu.. habis melecet peha abang..
Dan bila lahir si deejah ni.. terfikir perlu sgt baby carrier sbb si abg masih lagi perlu diperhatikan.. time raya sepupu aku dtg, bw baby dia 8bulan.. dan bibik dia dukung dlm bby carrier..nmpak amat selesa utk si pembawa dan si dibawa.. terus tanya.. beli kt mn.. dia jwb, servey online, group wassap baby wearing pun ada. Terus aku kaji.. buat homework serba sikit.. barulah tahu pentingnya ciri2 carrier yg selamat.. kn cari yg ergonomic.. apa kobondo ntah.. yg aku faham yg kaki budak berbentuk M.. dan dia tak melecet.. so aku servey jenama yg bagus dan harga.. ya allah mahal gila.. aku igt bawah 100.. tgk tgk yg preloved pun 500 ke atas.
Deejah baru dlm pntang.. aku dah xsabar nal berbaby wearing... tanya dlm group wassap.. rmi syorkn ringsling.. aku lak tgk berbelit belit.. pastu kain terjuntai juntai tu..rasa xsesuai utk aku yg kecik ni.. takut terpijak dan aku lak yang terwrap dgn kain tu.. hihihi.. nak beli ssc.. deejah kecik sgt. Ssc sesuai utk 4bulan ke atas. Alkisah, dlm fb, ada 1kedai lelong semperna merdeka, salah 1 barangnya pouch sling.. harga dr 80 turun 40.. aku nak try.. beli dan bila smpi..deejah mmg jadi mangsa kegilaan ibu nak berwearing ni.. hehe. Aku beli size s utk size badan aku.. tp rasa mcm deejah bila masuk jadi ketat sgt.. mcm terpenyet lak dia dlm tu. tp tgk deejah tidor selesa je.. ok la kot.. huhuhu.
Gambar ni aku upload dlm group fb babywearing aku.. otai tegur nmpak mcm baby xselesa dan mudah lemas.. huhuhu.. aku kn byk belajar lg.. klu aku pki pun kejap kejap je..
Balik dr kl.. terus aku ajak habibi singgah tnjung malim.. kedai asadell.. di situ, aku try byk jenis ssc.. dlm kepala minat ergobaby.. dan alhamdulillah habibi pun suka yg itu wlu cuba lennylamb, onya dn dll.. 
Belilah kami...ergobaby original..harga rm399 smprna merdeka. yg rasmi guna habibi.. dan dia kata mmg sedap.. wlu dukung abg yg 1 4kg.. xsakit bahu dan pinggang.. abg muhammad pun suka.😊
 
So nasihat aku untuk ibu ibu yg nak beli... study dulu.. anggaplah yg kita beli ni 1 perlaburan dalam proses pendidikan anak2..
Baby carrier Amat2 mmbntu terutama kami yg suka merayau rata ni..
😙love ergobaby😍


Thursday, August 6, 2015

Aku seorang ibu...

ya allah, jangan jadikan diriku ibu yang tidak mengerti menjadi ibu.. tidak memahami sebagai ibu, tidak mendidik selaku ibu..
jadikan kasih sayangku yang ikhlas buat anak anakku..sbgi pendinding mereka dari segala kejahatan dan keburukan...perkenankanlah ..WAHAI YANG MAHA MENGASIHI

Saturday, July 25, 2015

Muuuah.. cayang adik...

Si abang pada awalnya nampak macam xdapat terima hakikat kemhadiran insan keempat di kalangan kami...
pernah sekali dia mengamuk, aku tidur dgn adiknya tanpa pedulikannya.. mengamuk sehabis habis amuk.. huhuhu. Bila si abi dukung si adik, diminta supaya dukungnya sekali..  berjemurlah ke3 tiga beranak buang kuning sama sama.. hehe
 Mula ingatkan benda ini akan lama brterusan.. alhamdulillah, xsampai seminggu.. ia berubah... sayang adiknya., bangun pg tanya.. mn baby? Dan yg paling bagus, beri kerjasama bila mnta tlg amik tuala adik ke, raga adik, baju adik dn sbginya...
moga ia berkekalan selamanya...
abang, ibu dan abi tetap sayang abang 100 percent...😍

Thursday, May 28, 2015

kenapa mesti ultraman..?

ini dilema semua ibu bapa kot..
dalam memilih tontonan yang sesuai utk anak anak.. terutama anak lelaki,
aku dan habibi dari awal dah decide, jgn tunjukkan cerita atau kartun unsur ganas depan anakda..
kalau kartun.. no ultraman, batman, ninja turtle dan apa je lah yang seangkatan dgnnya..

dan anak sekarang dah 2 tahun +++, dah pandai demand apa nak ditengok.. apa yang dia tak suka..
biasa kartun yang aku buka pada dia pun kampong boy, upin ipin, robocar poli, alice in wonderland..yg agak lembut bahasa dan gaya dan banyak warna warni..

alkisah.. walaupun astro.. tp iklannye banyak.. malah melampau lampau.. anak tgk je pun iklan ultraman.. dan ada sikit je lah sedutan cerita ultraman tu.. xsangka itu yang disebut sebutnya..
dgn gaya tangan ultraman.. dan sebut ultraman.. dia terus fire aku dan abinya... huhuhu


kenapa mst ultraman?
adoilaaaaa....

sabar yea.. ibu ibu bapa bapa.. naluri anak lelaki tetap naluri.. kegemaran dan minat mereka.. walau kita cuba kawal, tapi adalakala kita tewas.. cuma jangan putus asa..

sekarang aku pilih.. taknak terlalu menyekat.. tapi cuba ambil kebaikan dari ultraman tu utk dia faham dan applykan standing dgn umur dia...
ye lah.. utk pertahanan diri.. utk bantu org susah.. utk dia tak cenderong ke arah nilai kewanitaan..
huhuhu.. ultraman pun ultraman la...



Thursday, May 21, 2015

kita belajar dari anak

tengok anak kita..
banyak sebenarnya yang boleh kita belajar dari dia...
pertama tentulah sifat xputus asa.. jatuh bangun berulang kali.. benjol benjol pun xpe.. usaha tetap diteruskan..

kedua sifat kasih sayang yang hanya hatu saying..saying  dan saying..., dia buat salah dengan kita bukan sbb dia bnci kita, tapi sbb dia nak perhatian kita.. dan bila kita marah, dia menangis.. mungkin smpai mengamuk.. tapi tak sampai 5 minit.. dia datang kan peluk kita.. cium kita..malah kadang dia siap mengadu sakit kena cubit atau pukul dengan kita.hingga kita pulak rasa bersalah melakukan sedemikian pada mereka. bersihkan hati mereka?

kalau anak banyak kena belajar dari kita.. kita juga kena banyak belajar dari mereka...

Saturday, May 16, 2015

bangga jadi anak abah...

Sempena hari guru 2015, abah dipilih jd tokoh pendidik...
klu tak dipilih pun,. Abah sntiasa tokoh di hati anak anakmu setiap tahun..sepanjang tahun... sayaaaaaang abah!


Friday, May 15, 2015

sudah sudahla...drama burukkan kaum sendiri

sudah sudahla cerita yang memburukkan orang kita sendiri..

soryla.. kadang makin aku berumur ni, makin menyampah aku dengan drama melayu.. tak habis habis memburukkan bangsa sendiri, pastu, banyak adegan yg bodoh sombong, yg cantik perampas, yg lebai bertopeng syaitan, yg selekeh jadi pak pacak. 

malam tadi ter tengok drama hantu tgh malam .. drama melayu.. aduh.. tahu apa nak disampaikan.. tapi hasilnya hanya meloyakan.... bunuh membunuh.. zina, dengki, seolah itu sikap orang melayu..

walau aku tak nafi.. yea,mungkin itu yang dia mahu tunjukkan reality sikap orang kita.. tapi boleh tak sampaikan dalam bentuk yang lebih memberi kesan positif..

aku bukan org filem..bukan org seni.. tapi aku penonton yang berhak komeen apa aku nak..

cth: nak sampaikan bahaya budak remaja jangan hisap dadah..
perlu ke tunjuk scene anak melayu.. selekeh.. tipu mak ayah, dan yang mak ayah plak org besar atau org alim yang terlalu percayakan anaknya... pastu tunjuk cara pegang jarum.. tunjuk cara nak dptkan dadah di mana.. itu bagus????????

bukan ke boleh disampaikan dgn cara seorang itu yang dia diberi pilihan untuk menghisap atau tidak.. dan dia pilih untuk tidak menghisap... kerana kenangkan mak ayah sbgi org besar atau org alim,
tunjukkan kekuatan watak bagaimana mahu menolak rasa nak menghisap itu.. itu yang perlu ditonjolkan pada penonton.. itu yang dinamakan boleh memberi kesan positif tanpa perlu aksi meloyakan dan memalukan kaum sendiri..... !!!!!!!!

Thursday, May 14, 2015

powtoon.. best

cuba buka ..www.powtoon.com

ada kelainan berbanding power point biasa.. dan aku yg malas dgn slide ni jadi teruja dgn benda2 baru macam ni..

jom try.. kita suka..pelajar mst suka... :)

Tuesday, May 12, 2015

sakitnyea tuh di sini.....

bila sakit hati... jangan salahkan seratus peratus org yang menyakiti hatimu. tapi tanyalah dirimu, sejauh mana kamu biar rasa sakit itu menyakiti..  :)

Thursday, May 7, 2015

di sebalik kisah duke

hampir seminggu.. ramai dah lupa.. tapi pasti ada insan, masih terasa..
pada aku yang takde kena mengena pada mangsa atau si pemangsa.. juga masih terkesan.. bukan terkesan dgn cara membenci semua myvi.. bukan juga dengan menyumpah seranah fmc.. tapi terkesan dgn pengajaran.. mati itu tiba tiba....
pandang wajah anak... klu aku pergi tetiba.. tahankah dia.. tidurkah lenanya.. siapa yang akan memeluknya.. siapa yang faham keletahnya.. siapa yang akan tahu bila dia merajuk.. bila dia gembira.. bila dia mahu dipeluk.. dan itu buat aku hiba...

 ya.. aku ibunya.. yang menyayanginya..dan aku yakin tiada orang lain akan lebih menyayanginya melebihi kasih sayang aku seorang ibu yang mengandungkannya dan melahirkan.. menyusukan dan bersamanya dalam suka dan duka tapi aku mst juga terima.. itu tidak menjamin aku akan kekal bersamanya selamanya....

satu yang buat lega.. mmg tiada siapa boleh menandingi kasih ibu... tapi aku mesti yakin.. kasih tuhan lebih tinggi dari kasih ibu, lbih halus, lebih rapat dan lebih berkesan...dan kalau ditakdirkan aku pergi.. Allah pasti ada sebabnya sendri.. Allah tak pernah salah memisahkan seorang ibu dan anaknya...dan sebabnya pasti diiringi bersama kasih sayangNya yang tinggi...

Monday, April 27, 2015

tajuk tangkap lentok..meleleh...

xtaulah kenapa..
dgn umur aku sekarang ni, banyak benda yang aku dah tak ngam dengan bnda yang aku suka dulu2..
pertama.. cerita drama tv.. klu tajuknya.. ombak kasih, awan rindu, cinta tak bertepi, sembilu rindu.. mmg aku akan tolak xtgk dah cerita macam tu.
tajuknya tangkap lentok.. meleleh leleh.. ceritanya comfirm lagilah meleret leret..

buat tajuk yang direct bg org tertarik jalan ceritanya.. bukan tajuk yang menyembunyikan kelemahan jalan cerita...
macam tajuk p ramli buat.. direct tahu cerita nya..cth: 3 Abdul.. xde dia buat.. lara dendam.
atau cerita ibu mertuaku: xde dia buat tajuk: pelangi mendung.

hihihi.. macam tu jugak tajuk buku cerita.. meleleh leleh tajuk.. konon Nampak bombamstik..Nampak gambaran yang lebih halus.. klu isinya benar halus dan cantik xpe.. tapi isi kosong.. baca kulit depan..baca kulit belang.. dah tahu keseluruhan cerita..

xpelah..yg xsuka..mungkin org org macam aku je kot.. yg suka lebih ramai...
yang berkualiti xsemestinya digemari.. yang paling digemari.. xsemestinya berkualiti..

Friday, April 10, 2015

GST...

sebelum dilaksanakan....xsuka.. xsokong.. xsetuju..



sedang dilaksanakan......xsuka.. xsokong.. xsetuju..


rasanya aku mewakilli pandangan 80peratus rakyat Malaysia.. kerana kami 80 peratus ni org bawahan atau pertengahan.. yang baki tu 20peratus orang atasan atau mewah...

tapi jgn lupa.. atas kamu.. adalagi yang Maha Atas.. dan kami yg di bawah ini mohon dari yang Maha Atas.. lepaskan kami dari penindasan ini...

Wednesday, March 25, 2015

hari gaji.. hari yang ditunggu..

semua setuju..
tambah klu beza masa gaji bulan ini dengan gaji bulan lps lebih dari 4 minggu...
lagi seminggu nak gaji.. mulalah berkira-kira berapa sen yg tinggal.. apa yg perlu dibeli, apa tak perlu..

dan ini kisah aku sblum masuk gaji,
perut lapar.. tekak teringin sesuatu yang panas.. dan mahu makan segera.. maka idea dlm kepala aku.. restoran makanan segera yang dekat dgn rumah aku, sblum keluar dr kereta, belek dulu dompet.. berapa yg tinggal, cukup tak utk baki bbrp hari sblum gaji.. okeh.. boleh la belanja xlebih dr rm20.. dan utk kami 3 beranak.. bukan utk aku sorang tau.. smbil beraatur tgu giliran.. mata dah tgk apa menu yang pada dgn bajet sebanyak itu utk 3 org.. okeh.. dapat.

dan di hadapan aku, pelajar... dia order utk makan disitu.. dgn belanja lebih dari bejet aku.. dan comfirm utk dia makan sorang... wow.. byknye duit dia... dan dia seorang pelajar!!!!

xpelah.. fikir positif.. mungkin dia ikat perut 2/3 hari utk dapat makan sekali sekala macam tu.. dan aku plak ikat perut 2/3 mgu utk dapat sekali sekala makan mcm tu.. hehe

sapa kata ekonomi makin sempit..klu aku, yea aku rasa macam tu.. tp aku tgk org lain belanja makin mewah je.. serius, studnt aku boleh makan ptg di secret recipy.... hampir setiap mgu.. aku plak yg jeles.. nak makan donut big apple pun.. tgu betul betul teringin sgt sgt.. nak makan secret recipy.. tgulah.. smpai tekak ni dah xmau kek murah lain... aksesori hp, pakaian jangan cakapla.. aku ni kasut bata je.. baju yang lelong 3 pasang rm50.. pastu... mak buatkan sndiri. hp, yg besar nilah.. itu hp, itu tab..dan itu mmg keperluan.

ni belum 1 april.. lepas 1 april, aku nak tgk adakah mereka masih mampu semewah itu.. aku tak kisah klu betul mampu.. tp aku risau klu wang itu adalah atas kesusahan dan penderitaan orang lain...mak ayah mereka... atau ptptn mereka yang nnt hanya akan menjerut diri mereka sndiri juga...

Tuesday, March 24, 2015

fikir orang lain..

aku selalu cakap begini pada rakan rakanku.. atau adik adikku.. atau pelajar pelajarku...
bila kawin.. lupakan utk memikirkan tentang diri sendiri sahaja..  kawin memerlukan kita memikirkan orang lain yang adakalanya lebih dari kita fikir diri sendiri...

no more.. ttg apa aku nak makan.. tp apa pasanganku nak makan..anak2 nak makan..
no more.. apa aku nak pakai.. tp apa pasangan nak pakai.. anak anak nak pakai..

belum masuk time raya.. belum masuk time sakit.. atau apa apa event tertentu..
semua itu kena fikir orang lain dulu...

Nampak macam susah kan.. Nampak macam.. berat kan.. tapi ada sesuatu yang buat ramai ibu ibu dan isteri di luar sana.. terus dalam situasi ini.. kerana.. BAHAGIA....
 melakukan sesuatu lebihkan orang lain.. itulah KEBAHAGIAAN.... :)

Wednesday, March 18, 2015

berjuang tak pernah senang.....

berjuang utk hidup..
untuk pertahankan kehidupan
untuk meneruskan kehidupan
untuk memartabatkan kehidupan
untuk menghargai kehidupan
untuk kelangsungan kehidupan

semua perlu dengan pelbagai perjuangan...
dan mana ada perjuangan yang mudah...

so kenapa risau kalau perjuangan kita susah.. sebab itu sunnatullah..

so happylah.. berbahagialah bila rasa susah berjuang!!!!! :)

Saturday, February 28, 2015

hidup makin kompleks..

Hidup makin kompleks.. makin mudah untuk difahami
hidup makin mencabar.. makin indah untuk diselusuri
hidup makin tidak dijangka.. makin teruja untuk diterusi.

Kita kan ada Allah... be cool.. relaks.. tenang.. semua akan jadi simple... :)

Friday, February 20, 2015

anakda dan buaya.... :)

Dah lama tak pergi.. dari bersalin muhammad.. dan sekarang muhammad dah 2 tahun lebih.. kiranya ni 1st time utk anakda dan kali ke 5 kot utk bonda. Hehehe
yang best pergi kali ni dapat pegang anak buaya 2 tahun.. rupanya lembut dan sejuk badan dia... macam pegang ular je.. mula mula igtkan keras..
yang lain tu haiwan haiwan sampingan macam merak, monyet, burung hantu dan ikan ikan besar...

Anakda la excited.. mula sampai ternganga dia.. mata terkejut tgk haiwan haiwan ni secara live.. hehe. Dah dekat nak balik barulah perangai asli dia datang bila dah hilang terkejut. Hehehe





Wednesday, February 4, 2015

2015..masih di sini

masih di sini..
luarnya sama macam yang lama..
yang tak sama.. rasa dan cita..
mungkin ada bezanya..
terutama dalam kala aku menilai sesuatu dan cara aku memandang sesuatu..
dan juga rasa dewasa..dalam erti kata matang yang sejujurnya..
dan jujur rasa masih belum cukup..
kalau ini sudah dinilai cukup..masih tidak berpuas hati..

namun yang buruk masih banyak perlu diperbaiki..
yang baik harus diulang ulangi..
love my self..... :)