relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Wednesday, December 18, 2013

vet soalan kita...

rasanya semua pengajar setuju.. membina soalan akedamik lebih sukar dari menjawabnya..
berhari-hari..dan berperingkat peringkat untuk vet soalan yang hanya untuk dijawab dalam masa 2 jam..

tapi alangkah bagus juga kita vet soalan soalan harian kita..
kita kalau nak tanya sesuatu kat orang lain..main tanya tanpa kita lihat kesan soalan iitu pada perasaannya..

alkisah, aku mengambil pengajaran dan berkongsi apa yang aku dengar..
seorang kakak ni dia dakwa, dia cukup xsuka ditanya soalan yang mencabar kesabarannya..

cthnya:
seseorang yang sudah lama kahwin dan masih xdikurniakan cahaya mata / seseorang yang tak kawin lagi / seseorang yang belum ada kerja tetap / seseorang yang ahli keluarganya masih sakit ,, kemalangan  atau meninggal dunia... etc.

soalan biasa: KENAPA ?
sedangkan bukan semua perkara di atas ada sebabnya.. kadang benda itu sudah dielak, sudah dirancang sebaliknya tapi Allah sebaik baik Yang Merancang..

kan bagus tukar kepada BAGAIMANA?
bagaimana dia tabah menghadapi...bagaimana dia masih boleh tersenyum.. soalan berbentuk ini akan mendatangkan kesan positif kepada yg ditanya berbanding bentuk soalan di atas..

jom pakat pakat kita vet.. :)


Wednesday, December 4, 2013

Wednesday, November 27, 2013

tanggapan .. sangkaan...

sama sekali kita tidak bisa ubah tanggapan pertama orang terhadap kita..
tapi kita bisa bina tanggapan terakhir mereka tentang kita.. :)

Wednesday, November 13, 2013

rindu 10 tahun yang lampau

memang betul.. zaman belajarlah..zaman yang paling best sekali..
waktu tgh belajar dulu..dah ada orang cakap macamtu..
tapi rasa time tu : xde apalah yg best..duit pun harap mak abah..nak ke mana pun tak bebas.. due itulah..due inilah.. masalah kawan kawan..kekeliruan membina identity.. dan macam2lah masalah remaja..hehe

tapi bila dah lama di alam pekerjaan.. dan kebetulan terlibat dengan konvo semalam.. tengok pelajar2 happy ambil diploma/ijazah.. terus rindu 10 tahun lepas..dan aku akui..zaman belajar paling best!

rindu zaman..bangun pagi..berebut bilik air...itu satu pasal..berebut jamban pun jugak..
rindu zaman berebut iron..siap cup cup...lepas ni siapa ..dan siapa..
rindu zaman ramai2 berjalan ke kuliah..masa lecturer takdak..kenyih sampai ke telinga..
rindu zaman ramai2 cari bahan rujukan di library.. duduk 2 jam..tapi yang membaca betul 20minit je..
rindu zaman buat perbincangan..tukar tukar nota..salin salin jawapan..
rindu zaman kongsi makan.. Nasik sebungkus sampai 5 orang..
rindu zaman ramai2 pergi outing ke Bandar.. tunggu bas..kejar bas..tertinggal bas..
rindu zaman aktiviti dgn junior..dgn senior..dgn staf staf semua
rindu zaman peperiksaan.. makan tetap kenyang.. tidur tetap lena..
rindu zaman langkah terakhir aku tamat sebagai pelajar...
walau aku mula belajar balik pun..tak sama rasa apa yang aku pernah rasakan dulu.... :(

Sunday, October 27, 2013

nama pendekku DIDI.. hehe

mak ayah dah letak elok elok nama utk kita..
tapi bila kita dah ada akal sikit..konon nama yang kita dah dapat tu tak best.. tak komersil..

hehe..pastu dok ubah nama..ada yang mmg nak sembunyi terus nama asal.. dari awang.. jadi awie..
dari khadijah jadi kathy..

salah ka?
tak salah..malah harus kalau nama asal tu membawa makna yang buruk.. rasulullah sndiri pun pernah menukar ama sahabat sahabatnya. memberi gelaran yang baik pun tak salah.. rasulullah sndiri mempunyai beberapa nama gelaran.. dan baginda sendiri memanggil isteri isterinya dgn nama manja tersendiri..

yag tak betul... nama asal dah elok.. pi tukaq nama yang tak elok atau yang tidak ada makna.. itu yang tak kena.. adohai...

maka teringat la aku waktu zaman tak berapa nak cerdik..mumayyiz 50%.. kawan2 pakat dok tanya apa nama pendek.. nama aku mmg dah pendek.. nak pendek macam mana lagi...
tapi sbb takmau kalah dgn kawan kawan.. aku pun letak nama pendek aku DIDI... hahaha.. tapi tak lekat lama.. sbb lepas tu ada artis nama tu keluaq tv.. terus aku jadi tak suka nama tu.. hehe

bahagialah dan berbanggalah degan nama asli kita..kerana nama itulah yang akan diseru di BARZAKH dan di SANA...


Friday, October 25, 2013

bila dengar bicara orang lama...

makin kita berusia..segalanya2 berubah samada kita mahu atau tidak.. kita sedar atau tidak..
cara dan topik kita berbual pun berbeza..

dulu zaman sekolah rendah..kita akan cerita mengenai pakaian baru kita..kasut kita ada berapa..
zaman sekolah menengah.. mula berbicara soal hati..soal minat pada artis mana..fesyen pakaian..
bila masuk u..berbicara soal jenis hp..pc terkini..tempat shoping atau hiburan yang best..
bila dah keje..berbicara soal rumah..kereta..pinjaman..
bila dah beranak.. soal anak suka buat apa..anak dah tumbuh gg ke belum..

dan bila semua2 itu sudah berlalu..akan ada satu masa.. kita akan berbicara soal penyakit dan kematian..

aku tumpang dgr bicara orang lama...
" si polan, mati mudah je.. pagi keluar pergi pekan..beli barang.. balik tu duduk rehat kejap terus meninggal."
" si polan minta mati kat rumah, walau kerap masuk hospital, tapi tuhan ambil juga nyawa dia di rumah"
" aku ni dah takmau makan ubat apa apa dah.. kalau nak mati tu..mati jugak'
" sakit sakit tulang belakang, buat kerja banyak tak larat, aku rasa aku dah tak lama lagi"

walau aku hanya tumpang mendengar..aku juga tumpang merasa keinsafan...dan tumpang rasa dah tua.. ;)

Friday, October 11, 2013

bila berbicara tentang cinta..

semalam..jumpa kekawan..yg kebanyakkan masih bujang..
aku bertanya macam mengusik tapi ada seriusnya juga " adakah akan mencari jodoh sefikrah?"
mcm2 jwpan..ada yg mmg nak..ada yg xkisah..

hmm.. bila banyak pilihan.. sukar untuk menentukan..
bila tiada.. rasa apa yang datang itulah ketentuan...

jangan rasa kita yang memilih..
jangan rasa..kita yang buat keputusan..
jangan rasa..org itu atau orang ini yang aturkan...

serah pilihan itu pada Allah.. Dia terbaik memilihnya..


smbil ni..smbil tgk DILTO PAGAL HAI..
nak gelak pun ada..part menyalahkan tuhan bila cinta jadi bersegi2..

adik adik yang belum bertemu jodoh..
dengar ni pesan akak...(hohoho)
kita mmg nak yang terbaik.. tapi igt minta kat tuhan.. "yang terbaik untuk kita"
kadang kita jumpa org baik.. tp dia bukan terbaik utk kita..
kadang kita jumpa org biasa biasa.. tp dia 'terbaik untuk kita'
bila kamu pasti pilihan itu pilihan tuhan.. ia sentiasa TERBAIK!

Wednesday, October 2, 2013

semua ni pasal sapa?

klu pasal invigilate..mmg macam2 citer.. hahaha,
alkisah utk semester ni aku kn 4 kali invigilate.. 3 di awal2 peperiksaan, 1 di tgh2 dan hanya standby..
aku dah bersedia awal cara2 menghadapi ke'boring'an menunggu..mcm2 dah ready dlm kepala ku.hehe

tiba2 F mintak tukar dgn aku..sbb dia ada urusan pnting yg lain..dia ambil invigilateku hari pertama..dan bertukar dgnnya invigilate hari weekend..tp hanya standby. aku menyahut dgn senang hati.. boleh bangun lambat dgn Muhammad..hahaha.

dan pagi 1st tu..jam 830 " akak, knp sy sorang je ni..xde pun kak *****."
aku dah gabra.. aku mntak dia berurusan dgn bilik gerakan. aku faham betapa gentingnya situasinya.

dan ptg ku aku berjmpa dgnnya " akak tahu kak, mcm2 sy kena pg td, dahla kakak **** tu lambat, kertas jawapan x cukup, kena marah lagi.. macam2 kena pagi tadi.
aku menyahut simpati "klu F tak amik alih, akak la yg kena semua tu.. sian kat F"
dia balas: " saya pulak rasa, klu akak yg duduk tmpat sy tadi, xjadi macam tu"

dan kemudian aku bersedia utk menggantikan tmpatnya.. adakah aku akan menghadapi situasi sprit yang dia ambil alih tempatku.

aku smpi awal, slps mendaftarkan diri..aku mendudukkan diri di kerusi berdekatan..menunggu klu2 ada kelopongan untuk aku isi.. bersamaku 3 sahabat lagi yg jugak sama status 'standby'. tiba2 kami dipanggil dan brth ada2 kekosongan, ertinya 2 dari kami kena 'bekerja' dan 2 lagi boleh 'enjoy'..
 caranya menentukannya adalah dgn cara undi.

aku dah gelabah..biasanya klu bab undi..aku selalu kalah..huhu. undi pertama, semua xkena.. coz kertas undian dibuat lebih.. haa..selamat!
undi kali ke2..jeng jeng jeng.. 2 org rakanku ku dengar mereka mengeluh..dan bila ku buka kertasku..ye.. selamat lagi.. "KITA ENJOY".

mulalah dlm kepala ni teringat F..klu dia di tmpatku..adakah dia bernasib baik sprti ini?
huh..aku mula beristigfar..mintak ampun dari dosa igt soal ong..tuah individu dan sial..
semua ni pasal sapa?

ALLAH!... :)

Wednesday, September 25, 2013

tekanan yang bagus...

tekanan yang bagus ialah tekan+an yang menolak kita ke depan
bukan yang membuatkan kita ke belakang..atau tidak dapat bergerak...
 
 
 
huh..aku sedang ditekan sekarang..dan aku sedang ditekan bergerak ke depan..hehehe

Saturday, September 21, 2013

masjid laksana tandas/kedai runcit/pasaraya?

ni yang aku quote dari seorang ilmuan..
menarik untuk sama-sama kita fikirkan...

apakah tanggapan kita terhadap masjid?

tandas         : tak suka pergi, tapi dah terpaksa..kenalah pergi..dan duduk kejap saja
kecai runcit : hanya pergi bila ada keperluan dan duduk kejap saja
pasaraya     : takde keperluan sangat, tapi rasa seronok nak pergi..dan duduk lama lama..

 @  





@

Friday, September 20, 2013

apa yea alfatihah?

apa yea alfatihah?

aku bagai dihempap batu bila dibalas begitu oleh seorang pelajar MUSLIMAH..bila diminta bacakan alfatihah (tujuan pemarkahan)


rasa sedih..
lebih sedih dari dengar berita minyak naik..
lebih sedih dari lihat kekejaman di Syria dan Mesir.
lebih sedih dari kehilangan duit RM100..

sedihla..sampai nak taip banyak banyak pun tak boleh..sedih.. huhuhu.

Wednesday, August 28, 2013

penakut..halus hati?

makin hari..makin aku risau keadaan dunia sekarang.. berita mengejutkan..menyedihkan berlaku di mana-mana..
bila aku bukak facebook..ada beberapa post aku xdapat baca..dan ada yang aku tak dapat tgk gambar.. apatah lagi video.. klu habibi buka video2 tertentu..aku akan pergi jauh2..tak sanggup tengok dan juga tak sanggup dengar..



igt waktu kecik2 dulu.. cita2 nak jadi doctor.. mcmmn nak jadi doctor..darah pun ngeri tengok..
pernah abah suruh tolong pegangkan ayam..dia nak sembelih..juga aku tak sanggup.. kambing atau lembu..nak disembelih..aku akan pergi jauh2 supaya tidak melihat..dan tidak mendengarnya...
aku penakut?

penakutkah aku ...jika..
aku tidak dapat menahan air mata...mlihat mereka yang sampai sudah tiada air mata..
aku tidak selesa memerhati situasi yang merobek jantung dan memutuskan tali perutku.
aku tidak tahan telinga dengar raungan suara yang mengehentak2 jantungku..
aku tidak dapat menahan kebencian memandang wajah2 si laknatullah..
aku tidak mampu.. hati aku mangatakan..dia tidak sanggup...

atau

hati aku terlalu haluskah? sehingga langsung tidak dapat menerima kenyataan yang berlaku hari ini?

Saturday, August 24, 2013

3 kematian... 23 ramadhan.

23 ramadhan.. bersamaan 1 ogos..
dah lama kami tgu tarikh ni.. SEBAB..?
balik kampung..yeye.. teruja sgt balik kampung..balik raya lak tu...

flight jam 4..jadi smpat ke kelas 8-12..
balik je kelam kabut kemas dan cek apa apa yang tertinggal.
smpai epot..cun cun.. smbil tgu flight.. belek belek facebook.. aku bukan kaki update status.. skadar tgk info info terkini...

dan aku terbaca salah satu posing ni:
alhamdulillah..husnul khatimah... bertuahnya beliau dijemput dalam keadaan, tempat dan masa yang amat mulia...
AL_FATIHAH..

jam 6.30 kami smpi di KLIA.. alamak flight delay..sepatutnya 750.. delay hingga 950... ahhhhhh! geramnya.. dan melilaulah kami cari tempat lepak yg selesa terutama utk muhammad yg dah boring didokong....
kami lepak 1jam setengah di KFC... dan 1jam lebih lagi masuk check in semula... smbil tgu flight seterusnya.. dapat satu panggilan dr K.A.. dia menghabarkan ttg kematian seorang kekanda pada rakan sekerja ku...
salah seorang pegawai jakim yang terlibat kemalangan ialah kekanda beliau..
 aku amat terkesan.. sbb baru je aku menziarah beliau di rumahnya di semariang dan pada cuti gawai lepas.. kami menghadiri majlis perkahwinan salah seorang adik beradik mereka di Kabong..
juga husnul khatimah.. mati dalam berdakwah.. mati syahid...
AL_FATIHAH...

sampai di alor setar jam 11pm.. dari jauh dah nampak dinda H menunggu.. muhammad merenyeh nampak CIKNA dia menyambut...
dan ada sikit kekecohan di epot alor setar waktu itu.. rupanya.. flight sebelum slight kami.. (air asia) ada seorang pakcik mati mengejut ketika flight itu membuat pendaratan.. sedar2 dan mati di tempat duduknya..
hmm... ajal tak kira tempat..atas awan pun.. Izrael tetapkan menjemput..
AL_FATIHAH....

3 kematian yang aku dengar hari ini sedikit sebanyak mengurangkan kehappyan aku balik kampung.. maksudnya.. aku tetap mesti memikirkan KEMATIAN bila bila masa...kerana masaku jua akan tiba.. entah bila..entah di mana.....

Monday, July 29, 2013

jin masuk islam bulan posa..


alkisah..malam td kami agak kepenatan..kerana memenuhi undangan berbuka di Kuching.. ankda dan nyenyak tidur.. ibunya dan lali dan lalok sbb banyak meratah ikan bakar.. baru je nak terlelap..terdgr org beri salam.. ni mst hal emegency.. tgk jam 1130 pm..

lepas habibi berbual, dia masuk brth..ada kerasukan.. lelaki, jadi aku tak perlu ikutlah.. biar dia je pergi. aku lega..sbb dan ngantuuuuk sgt.
pagi td, barulah aku bertanya apa berlaku..

pendek cerita : jin yang telah memasuki badan seorang lelaki dalam lingkungan 30an.. smpai terangkat badan dan menggelepar...
dalam dialog habibi dan dia.. dia mengaku bukan islam dan berasal dr Indonesia..
habibi pujuknya dgn baik supaya keluar..hingga dia berkata..dia tidak takut dgn habibi tp dia hanya takut allah.. maka habibi umpan dia supaya masuk Islam.. supaya nnt boleh masuk syurga ..hanya yang islam saja boleh masuk syurga.. dan umpan habibi mengena.. mengucaplah JIN itu... dan siap berjanji lagi bersetuju utk  keluar sbb..bila dah islam, dia kena anggap manusia yang islam itu saudaranya dan tidak boleh sama sekali menyakiti saudara sendri..
dan selepas habibi azan..jin itu menepati janji..keluar..dan lelaki itu sedar...

hmm.. sayang sekali aku tidak menyaksikan proses pengislaman Jin itu.. bertuah habibi..sebelum ni dia ada kata padaku..supaya mengIslamkan orang.. tp dia bertuah..tuhan beri peluang dia mengislamkan..bukan manusia tapi JIN...

tahniah habibi.. tahniah abi Muhammad.. :)

Wednesday, July 24, 2013

Tuesday, July 23, 2013

bulan mengambang siang dan malam

malam tadi balik dari kelas ganti.. (huhu..org lain tarawikh)
tengok di langit.. SUBHANALLAH... cantiknya langit..bulan sedang mengambang....

dan bila sampai di rumah.. SUBHANALLAH.. ada bulan sedang mengambang atas tilam..
bulanku.. bulan yang mengambang siang dan malam... :)

siang dan malam sentiasa mengambang... menceriakan ibu dan abi.. :)
YA HANANA BI MUHAMMAD... ALHAMDULILLAH

Saturday, July 20, 2013

ust asyraf dan ust said..

aku teringat pada dua bekas guruku ini..
ust asyraf dan ust said..
keduanya warga negara mesir
dan mereka pernah mengajarku di MADI..

dua dua ustaz ni pada pandangan mataku agak kontra

ust said berkulit cerah. ust asyraf agak sawo matang

ust said murah senyuman..ust asyraf serius menggerunkan
ust said mesra pelajar.. ust asyraf menakutkankan pelajar..
hahaha..
masih aku igt.. kami tanya pada ust said..
"ust..ust pakai minyak wangi apa?"
dan dia jawab : " bolow mi"   (follow me)

ust asyraf pulak..kalu dia masuk kelas..semua tingkap dan kipas mesti ditutup..
tumpuan hanya mesti beri padanya sahaja..
pernah satu novel kawanku dikoyak dan dibaling keluar..
hanya kerana dia membaca waktu pengajarannya
dan dia suka menggelar kami dgn pelbagai gelaran.. "haggah, syairah..dan sebaginya"

aku rindu plak pada keduanya tetiba..
langkah mereka yang panjang2 dan laju..
tutur kata mereka yang fasih dan sabar memahamkan kami
renungan mata seorang guru yang betul2 ikhlas
aku rindu semua itu

dan sekarang di manakah mereka?
masih adakah mereka?
adakah mereka penyokong mursi atau sebaliknya?

Saturday, July 13, 2013

cucuq balah..

bulan posa..
nikmat yang disebut2..nikmat berbuka..
mulalah tekak ni mengidam macam2..
makanan yang tak teringin pun sebelum ni.. time ni laa terbayang2..

dan aku puasa kali ini, selaku isteri dan ibu..
tak banyak buat hidangan yang beraneka ragam..
walau tekak nak macam-macam..huhu

satu benda yang aku teringat..
CUCUQ BALAH...
ini juadah kebiasaan aku waktu di alex dulu..
teringin la..tapi mmg xjumpa kat mana2 bazaar ramadhan.

apa tu BALAH?
hehe..itu nama arab bagi kurma basah.. ni gambar dia
cara masaknya mudah.. buang kulit dan bijinya (tak buang pun xpe..aku kalau malas xbuang pun)
pastu celup dgn bancuhan tepung beras atau gandum (ikut citarasa) ..lepastu goreng...
SEDAPPPPP...

waktu tahun mula2 balik dari mesir dulu..try buat dengan kurma kering.. tapi rasanya tak sama dgn balah..
huhuhu.. rindula CUCUQ BALAH....
sapa boleh tolong habaq mai kat mana org jual balah.. ada org mengidam ni... :(

Wednesday, July 10, 2013

wordless wednesday2013#bulan rawat hati

 
selamat datang ramadhan... rawat hatiku..penjarakan nafsuku..

Sunday, July 7, 2013

mesir di hatiku...

selain makkah dan madinah..
masir negara arab yang aku impikan untuk ke sana lagi..

aku merinduinya..
sentiasa merinduinya..kerana :
http://nadiyahashim.blogspot.com/2011/02/aku-mencintai-mesir.html

Saturday, June 29, 2013

memory paling awal dapat diingati..

bila si kecik dah pandai 'mengemas'  dan 'menyusun 'sekarang ni..
terjumpalah gambar2 gambar lama...
yang mengembalikan memory ibu ke zaman sebaya si kecik...

gambar tu waktu aku menetap di taman melewar...
umur tak sampai 2 tahun...
aku cuba memerah otak..mengingati masa itu...
31 tahun yang lalu.. dan hampir berjaya..
walau tidak keseluruhan..
tapi susun atur rumahku kala itu..
bilir air tingkat atas yang ada tab mandi..
tingkap bilik emak yang abang selalu panjat keluar
masih terbayang di mata dan minda..
aku masih ingat..dan bagiku ingatan itu terlalu mahal
kerana ia memory paling awal yang dapatku ingati...

selepas berpindah ke ipoh..taman lapangan terbang.. ingatan memory makin banyak..
paling jelas ketika umurku 4 dan 5 tahun..masih ingat beberapa kejadian
dan kejadian2 itu adalah samada '1st time' 'paling manis' 'paling pahit'

aku bukan saja mengingati memory memory tertentu..
tapi aku juga ingat apa yang aku fikirkan kala itu..
hingga tertanya "kenapa aku boleh fikirkan sebegitu..semuda umur itu?"
"kenapa aku boleh rasa perasaan itu..semuda umur itu?"

dan bila ku memandang anakda..
aku bagai melihat "aku" padanya...
mungkin dia akan simpan memory apa yang dia lalui sekarang..
mungkin dia akan ingat apa yang dia rasai kini..
dan kini mungkin dia sudah fikirkan sesuatu yang mengjangkaui umurnya...!

Wednesday, June 26, 2013

wordless wednesday2013# permudahkanlah...

ya Allah...
permudahkanlah...
permudahkanlah..
permudahkanlah...


Friday, June 21, 2013

mencelikkan hati..

suka dengan segmen "CELIK HATI" Prof Dr muhaya..


terutama tentang penanaman minda positif dan penyingkiran minda negetif..
beliau suka guna istilah keladak ...dan jernih..

satu yang aku boleh quote di sini..
" orang yang selalu dikeji..tidak akan mudah memuji"
"orang yang tinggi harga diri..akan sentiasa menghargai'
" orang yang rendah harga diri..akan selalu merendahkan"

huh.. dan di kala ini..
bila dibebani dengan masalah "orang"...
aku jadi hilang selera makan.. nak senyum pun masam ja.. nak tido..tak dapat
aku ngadu pd habibi...
semuanya negetif + negetif + negetif

dan aku 'dicelikkan' oleh habibi..
cuba fikirkan yang positif...jgn salah buruk tentangnya...
ada salah kita, terima dan bertanggungjawab atas kesalahan sendiri..

dan bila aku mencelikkan hati....
selera makan datang..dah boleh senyum semanismanisnya..haha
haa..tu belum setle masalah lagi tu..

kuasa minda dan hati kan?
 bila reset je minda dan jiwa..terus memberi kesan segera pada tubuh badan kita.
patutlah... orang yang jiwanya besar, masalah2 nya semua jd kecil..:)


Tuesday, June 18, 2013

paling HEBAT dan terBAIK di mata dan hatiku...

dari lahir.. aku mula mengenali mereka..
paling rapat denganku.. 
paling sayang padaku..
paling banyak mengajarku..
paling banyak sabar denganku..
paling banyak tahan karenah dan perangaiku..
paling banyak memperbaiki kelemahanku..
paling banyak menggalak kebolehanku..
paling banyak mengajarku untuk hidup
paling banyak mengajarku untuk bahagia
paling banyak mengejarku untuk berdikari
paling banyak memahamiku
paling banyak mendoakan aku....

mereka ialah EMAK dan ABAH...
paling hebat dan terbaik di mata dan hatiku.. 

selamat hari bapa ABAH.. selamat hari lahir EMAK...


Thursday, June 13, 2013

bila jam diawalkan...

minggu ni minggu 1st kuliah sem ni..
dari sudut persiapan walau pun tak 100% tapi xdalah bawah 50 %..
 setakat pagi ni..bila aku masuk kelas..mesti studnt tercengang2..

kelas pagi tadi baruku ditegur..setelah mereka terkejut lihatku masuk kelas kelam kabut..
" awalnya madam.."  "haa, eh..jam saya dah 8.05am.." jam kami baru 7.50"

hehe..rupanya jamku 'diawalkan' oleh siapa ntah.. aku suspek habibi..hehe

hmm..bila masuk awal..keluar pun awallah kan..:)

Wednesday, June 12, 2013

Saturday, June 1, 2013

lain kali jangan main2 sebut babi ...

alkisah.. xhabis cuti2 pru13 di kampung.. sambung lagi di sarawak ni, walau berulang kali di sms oleh rakan sekerja supaya datang uruskan sesuatu di pejabat.. aku terpaksa menolaknya dengan baik.. lagipun cuti dah diluluskan..hehe

ini kali kedua aku ke taman negara bako.. salah satu taman negara yang terdapat di negeri Sarawak ni. kali pertamma dulu pergi waktu 'sorang'.. sekarang 'bertiga'..

yg best nak ke sini kena naik bot.. tambangnya dibayar siap siap pergi dan balik..xkira masa.. bila nak balik call je,..nnt dia datang ambik..
uhh..mmg tak  menjaga keselamatan... ambil ringan je..penjaga bot ni..walau ada jaket.. disuruhnya bumbung bot yang pakai..bukan penumpang.. maka tak herat kes kejadian di belaga baru2 ni boleh berlaku.. :(

bila sampai...terpulanglah pada kita nak ke mana.. ada banyak tempat di pulau ni utk diterokai.. yang istimewa di sini ada monyet hidung panjang....


waktu sampai..aku sebagai pemandu pelancong pun cakap.. : "kat sini banyak binatang..kalu nasib baik..mcm2 binatang kita boleh jumpa.. babi hutan pun ada..hehe"

dan mulutku yang manis sangat..eh masin sangat... baru 5 minit berjalan si BAB1 muncul di tengah jalan.. anak la...kecik je.. kami berundur dan kembali ke pengkalan.. aduh.. mcmmn nak masuk ni.. bila sampai pelancong lain yang agak berani..kami menyusup2 di celah2 mereka utk melalui BAB1 tadi..hahaha

dan kami pun pasangla khemah.. makan2 roti canai bekalan.. ada juga cafe disediakan di sini...belilah air bandung membasahkan tekak..

lepas makan..ngantuk la plak.. si muhammad ni dah mula nak minta susu dan minta ditidurkan.. adik aku dan suami dia nak jalan2.. habibi nak ikut sekali.. maka tinggalllah aku dengan si muhammad berdua dalam khemah nan indah di tepi pantai nan permai..

aku terlelap kejap..terdengar ada satu suara lalu di sebelah " cantiknya khemah..baik baik..babi hutan lalu lalang di sini..takut berkhemah dgn babi lak kang"
aku hanya tertawa...sbb aku ingat dia hanya mengusik.. namun smpat juga aku terfikir..kalaulah ia menjadi kenyataan..rasanya aku hanya sempat larikan muhammad je.. yang lain lantaklah kau nak sondol encik babi oi..

dan bukan saja mulut aku masin.. fikiran aku pun masin gak..tertiba nampak nyong nyong seekor BAPAK BAB1 berjalan menuju khemah.. wah besar tu.. apalagi.. terus dokong si muhammad..lari.. sempat capat hp saja...

aku smpat lari nyorok belakang sebatang pokok..dekat dgn cafe dan xjauh dr khemah.. si BAB1 tadi datang tepat pada khemah.. dan roti canai dan air bandung yang aku letakjkan d pintu khemah tadi..habis disondolnya.. OHHHH...

aku menggeletar.. cal habibi dan adik aku..xdapat..line xde..mungkin dah masuk jauh dalam hutan.. HUHUHU...cedihnya.. ada beberapa mat saleh yang menjadi penonton situasi itu..siap rakamkan lagi kejadian yg berlaku.. aku je tak rakam..sbb hp berkamera..habibi bawa dgnnya.. sedih..tapi tak putus2 berdoa jgnla habis harta benda dalam khemah tu.. i pad adik ipar aku ada dalam tu.. pakaian dan nestum muhammad pun ada dalam khemah tu..

habis roti canai  dan air bandung.. BAB1 tadi masih xpuas hati dia mula pusing ke khemah.. dia gigit pintu khemah dan goyang2kannya.. yang aku pasti..badannya masih di luar khemah..dia xmasuk dalam.. khemah aku bergoyang2 bagai dilanda ribut..

dalam suasana genting tu..datangla 2 orang pembawa bot menghalau BAB1 tadi.. dia siap tolong bawa barang2 ku ke pondok wakaf yang berdekatan dan lipatkan khemah..
syukur atas pertolongan yang dihantar oleh Allah..
sempat aku berbual dengan salah seorang mereka.. katanya: sekarang ni babi2 ni daah terlalu manja dgn orang.. dan tak takut..dan ikut sedap je mana dia nak lalu.. monyet lagilah..siap ada yang cederakan budak lagi. pagi tadi..seekor monyet tarik beg seorang pelancong yg sedang makan di cafe..

huhu..dan waktu dia cakap tu.. aku nampak seekor monyet tak jauh dari kami.. dan BAB1 yang td seekor dah jadi sekeluarga datang berlegar legar di kawasan itu.. huhuhu.

waktu aku dan muhammad di tingalkan berdua di pondok tu.. aku berdoa agar monyet dan sekeluarga babi itu tak naik atas pondok.. dan mereka hanya sekadar menyondol dinding dan tangga pondok..huhuhu (tak pandai nak gambarkan suasana dikepung haiwan mughalazah..)

dalam setengah jam kemudian..habibi, adik aku dan suaminya turun.. aku pun citerla... dan kata mereka "patutla.. kat atas puncak tadi nampak babi2 kat pantai..tak nampak plak khemah"

ni salah sekor yang sempat disnap...

aku dah fobia dengan BAB1.. taknak sebut sebarangan dah lagi kalau datang ke tempat2 macam ni.. huhuhu.
lain kali jangan main2 sebut babi.......

Friday, May 31, 2013

pa&ma jun2013-muhammad ada di m/s 30. hehe



keluar majalah anakda ni.. hehe.. sapa yang tak beli majalah pama bulan jun..
artikel si muhammad ni ada di sini :-


KU SANGKA KECIL…RUPANYA BESAR!
Berkahwin akhir 2010, 2011 kami masih belum dikurniakan rezeki anak, Alhamdulillah Mac 2012, aku disahkan hamil 6 minggu. Syukur sangat, seperti ibu ibu yang lain ,aku juga mengalami alahan bau sabun, bau tandas, muntah muntah, lemah badan, hilang selera makan dan cepat moody.  Kebetulan aku dan suami sedang buat persiapan untuk mengerjakan umrah awal Mei. Walaupun masih dalam alahan dan lemah badan, 2 minggu di tanah suci dapat ku lalui dengan pertolongan Allah. Doaku agar aku tidak mengotorkan rumahNya dengan muntah makbul. Kalau di hotel atau ketika dalam perjalanan ke masjid, pasti muntah atau loya loya. Tetapi jika di dalam masjid, keadaan terkawal, inilah mukjizat air zamzam. Aku pernah bermimpi aku mengerjakan umrah bersama suami dan seorang lagi lelaki yang begitu rapat denganku, terus ku terdetik anak ini mungkin lelaki.
Sepanjang pemeriksaan aku lakukan di hospital swasta, bukan sebab banyak duit pun, tapi sebab malas nak menunggu lama dan kerana aku suka melihat perkembangan bayiku di skrin setiap pemeriksaan. Alhamdulillah tiada masalah, setiap pemeriksaan pasti ku bertanya berapa berat janinku teruatama di trimester terakhir. doktor memberitahu perkembangan bayiku baik, tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Moleklah denganku yang beratnya  46 kg sebelum hamil dan akibat alahan beratku turun hingga 42 kg. minggu ke 37 ketika pemeriksaan, beratku  hanya 48kg dan bayiku menurut jangkaan doktor seberat 2.5kg. Doktor siap puji lagi, pandaiku jaga badan hingga tiada kenaikan berat ketara, senang nak dapatkan bentuk badan asal katanya.
Awal minggu ke 38, aku rasa air keluar. Malamnya aku sudah gelisah ketika tidur, rasa sakit di bahagian ari ari dan pinggangku sudah tidak boleh duduk lama. Terus selepas subuh kami ke hospital. Bila periksa bukaan baru 2cm. Seharian menunggu bukaan baru 3cm, doktor pecahkan air ketuban dan aku disorong ke bilik bersalin. Dari jam 8pagi hingga 5 petang, bukaanku hanya 4cm, sedangkan aku sudah letih menahan kesakitan. Akhirnya doktorku membuat keputusan untuk membedahku kerana melihat nadi bayiku makin lemah, dia tidak sanggup mengambil apa apa risiko jika terus menunggu bukaan 10cm. Aku dan suami agak keberatan pada awalnya, tapi apabila dinasihati doktor,kami akhirnya akur.
Tepat 5.22pm tanggal 22 Oktober, 2012 lahirlah puteraku. Mendengar sahaja tangisannya, aku rasa aku bagaikan berada di syurga. Hilang segala sakit dan kerisauan. Ketika bayi dibawa keluar untuk dibersihkan dan diazankan oleh suami, doktorku datang memberitahu, “Nadia, biar betul! Anak u besar.. 3.55 kg. nanti saya suruh timbang lagi sekali. Silap kot. Patutla dia susah nak keluar. Maknya kecil, anaknya besar.” Jangankan doktor, aku juga terkejut. Jangkaanku anakku paling berat pun sekadar 2.7 atau 2.8 sahaja, tapi 3.5 naik 1kg dari pemeriksaan minggu lepas.  
Kalau dilihat padaku dan suami, kami kecil sahaja, bayiku mungkin mengikut baka tokwannya yang tinggi. Dan hingga sekarang, walaupun baru 2-3 bulan, orang mesti menganggap dia sudah 5-6 bulan. Apa pun syukur Alhamdulillah atas kurniaanNya yang tidak ternilai ini. 

Wednesday, May 29, 2013

wordless wednesday2013 #jaga makan

nak makan macam-macam..tapi kena perhati 'macam-macam'...

Tuesday, May 21, 2013

kaluit..

kaluit sungguh la.. bila semua last minit..dan overdue!
hahaha.. waktu tu rasa tak  cukup masa..
buat apa pun tak kena..
klu sebelum tu.."takpa..takpa"
la ni dah "padan muka"

peringatan..peringatan..peringatan..!
rasa dah selalu jadi macam ni..
dah beringat banyak kali..
tapi tetap jadi..
yang bestnya..bila waktu macam ni..
keja seminggu..siap sehari..
yang dicari tak jumpa..
yang lama hilang dijumpai..
klau urusan dunia macam ni..
rasa boleh counterback lagi..
harap tak jadi urusan akhirat..
takde change patah balik lagi...





Thursday, April 18, 2013

saya bukan pengedar gambar lucah...

alkisah..bila di bilik,mmg tak dengar klu hp menjerit2 di ruang tamu.. tambahan lagi kalau sibuk dgn si muhammad...memang jadi pekak badak bersumbu sumbu lah..hehe

bila tgk hp..ada 7 miscall..nombor yg tidak dikenali .. aku takut ia berkaitan dgn exam atau urusan keje. aku dgn senang hati membuat panggilan.. panggilan pertama dijawab oleh seorang lelaki.. bila aku tanya: tadi ada cal no ni kan? dia terus letak.. pelik..
aku cal kali kedua.. seorang perempuan pula menjawab . bila ditanya kenapa cal saya. dia balas ; kenapa awak hantar gambar xsenonoh pada saya. banyak keping.."
" haa... gambar apa?'
" gambar lucah"
' eh..xdelah.. sy nak buat apa mcm tu..simpan pun tidak..apalagi nak edar merata"

dan dia minta maaf..sbb mungkin berlaku penganinayaan pada no saya..

huhu.. igtkan orang politik je akan jadi mangsa fitnah.. aku yang suci berdebu ni pun nak kena juga..

Wednesday, April 17, 2013

falsafah kamek pun #2 caci maki

dengan mencaci maki..
orang memang akan memandang rendah pada yang dicaci
dan orang juga tidak akan memandang tinggi pada yang memaki..

Sunday, April 14, 2013

sabar sampai bila bila...

pengalaman dari seorang kekanda..

dia baru dipindahkan semula ke semenanjung..dapat pula di negeri kelahirannya sendiri.. setelah 10 tahun di negeri orang..maka ia anggap ini adalah satu perkara yang amat melegakan..

yelah.. di negeri orang..yang jauh merentasi laut cina selatan//yang hanya boleh melalui ruang udara.. yang bukannya boleh pulang suka hati dan sampai sekelip mata.. semuanya memerlukan wang yang banyak..dan masa yang panjang..

di negeri orang itu..dia berjaya hadapinya dengan penuh kesabaran.. sabar dengan cara hidup, cara fikiran..cara dialek dan cara pengamalan agama yang berbeza..
dan bagiku..kesabaran itu sudah terbayar dengan menikmati suasana baru yang cara hidup, cara fikiran, cara dialek dan cara pengamalan agama yang sama... tapi...

" akak igtkan..di ***** dah cukup teruk dan dah cukup sabar.. tapi rupanya tempat baru akak ni.. lebih memerlukan kesabaran akak yang lebih tinggi..."

hmm...kata kata itu buat aku terfikir.. ujian Allah ni di mana -mana..
 orang lain tak rasa apa ujian yang kita rasa..dan kita juga tak rasa apa ujian yang orang lain rasa.. kan adil tu..
ALLAH MAHA ADIL...

Tuesday, April 9, 2013

falsafah kamek pun#1 maaf

'maaf ' tidak mengubah apa apa yang sebelumnya
tapi mengubah sesuatu yang selepasnya

Wednesday, April 3, 2013

Tuesday, April 2, 2013

pengetahuannya hebat..moga dia kembali

sekarang..saat ini..saat aku menaip ni.. 2 april jam 1015am, aku berhadapan dgn seorng pelajar bukan islam yang terpaksa ambil paper islam. paper aku.
kenapa dia kn amik..coz asalnya dia Islam..tp bila mak dan ayahnya bercerai..dia ikut ibunya kembali ke agama asal..kristian..dan dia dibesarkan dgn didikan kristian..hanya nama Islam dalam icnya  sahaja tidak bertukar.

so..1 jam kami berbincang soalan soalan kemungkinan keluar ptg nnt.. aku nak sangat tanya dia kenapa dia taknak Islam pada hakikinya? tapi sbb nak menjaga hubungan dan menjaga keselesaannya di hadapanku..aku pendamkan..sikit sikit aku menceritakan tentang kelebihan islam...
dan pengetahuannya hebat... hebat jika dibandingkan dengan rakan rakan muslim seangkatannya..

soalan yang 2, 3 kali dia tanya : bolehtak..orang bukan Islam masuk syurga? kejap dia sebut buddha..kejap dia sebut hindu..

aku rasa dia nak menyentuh mengenai dirinya....

aku menjawab secara ringkas.. islam dan imannya seseorang pada akhir hayatnya... mungkin dia lahir dan membesar bukan islam..tp kalau dia mati dalam iman dan islam..dia dikira ahli syurga begitu juga sebaliknya.

soalan soalan lain : ustazah, sy ada kawan..dia tak tahu dia agama apa..tapi dia cukup hormat dgn agama islam..bila azan dia hormat..bila org solat dia hormat.. masuk syurga tak?

dan soalan ini aku rasa juga adalah ttg dia ( org tua dah dapat baca yang tersirat..hehe)

moga allah beri hidayah dan beri iman dan islam padanya sebelum mati...
serbelum dia keluar..dia ucap assalamualaikum padaku.. dan ku jawab salam tanpa ragu..kerna ku tahu dia ISLAM pada keyakinannya..cuma konfius pada pemikiranya yang membuatkan dia tak tentu dalam amalannya.

Ya Allah..moga dia kembali kepadaMu...

Monday, March 25, 2013

betul..tapi macam tak kena

laman sosial mmg banyak kelebihannya..tak kurang kekurangannya.
aku masih tahap tadika terhadap semua kecanggihan yang memang tak terkejar..
xpelah..bukan tahap aku dah nak pulun semua tu.

hmm.. aku banyak dapat jumpa balik kenalan lama.. yg sekadar bertulis surat berkenalan pun kami boleh sambung berukhuwah di laman sosial maya. alhamdulillah.. ada yng smpai dah ada anak dara pun.  tak kurang jumpa kawan sekolah rendah.. kawan setadika je..aku tak pandai carik..hehe

cuma kan..ada yang aku agak terkilan..ada antara kawan lama yg mula menghubungiku semula just utk 'promote' sesuatu..bila tahu aku tidak berminat.. ditingglkannya saja aku.. huhuhu. sedangkan pada awalnya..dia yang mula menyapa penuh mesra..

betul..tak salah mempromosi apa saja yang kita perniagakan (asal halal) laman sosial adalah salah satu cara pantas mencari pelanggan.. tapi klu itu alasan utama cntact kawan lama..lepas tu, ignorekan dia bila dia xberminat.. macam tak kena je.. hmm.. :(

Tuesday, March 19, 2013

dia memang hodoh...

bila membicarakan tentang kehodohan satu makhluk Allah itu.. ala yg dibuat dari api itu.. aku hanya menakalkan apa yang orang lain pernah terlihat.. aku sndiri tak pernah lihat direct jadi tak dapat memberi gambaran yang jelas. jadi kurang perasaan untuk aku yang menceritakannya dan lebih2 lagi pada orang yang mendengarnya.walaupun macam tu..aku tetap suka menceritakannya..dan mereka suka mendengarnya..hehe

tapi dalam satu kelas ni...selepas aku menceritakannya..datang seorang pelajar.. ustazah.. sy mmg boleh nampak dia.. dia memang hodoh!
aku terkedu.. walau itu saja ayatnya..dia menyampaikan dgn penuh perasaan.. dan aku mendengar dengan penuh perasan perasaan juga..

ujarnya..dia dapat lihat sejak umur 14 tahun lagi.. dia pun taktahu bgimana dia boleh melihat. katanya: benda tu banyak lepas subuh dan asar.. huhu. ( patutla nabi larang kita solat sunat lepas subuh dan asar)

dan dia kata: dalam kelas ni pun banyak ustazah...huhu

dan selepas aku tahu dia dapat melihat, aku jadi berhati2 melihat pandangan matanya.. takut dia merenung aku dan membelalakkan mata sbb itu tandanya adanya 'benda' di sisiku.. huhu..

Friday, March 8, 2013

i really feel it..

kalau dapat panggilan tengah malam..mmg panggilan kecemasan kan..
dan itu yg berlaku semalam..jam 130 am, aku angkat telefoh.. tertera nama sahabatku..R.
"nadia..air naik..habis rumah kami..air dah sampai buku lali dalam rumah"
kata2 itu butku terbeliak biji mata...

terus ku kejut habibi minta dia lihat apa yang boleh dibuat.
kami melihat ke tingkap..air atas jalan depan rumah hampit melimpah masuk ke perkarangan. longkang besar di hadapan tidak mampu lagi menampung kehujanan yang makin lebat diselangi guruh dan petir.. huh..kalau boleh divideokan mst best kan..tp tak terpikir buat begitu semalam.

habibi terus capai payung dan keluar untuk meninjau keadaan.. aku di rumah dah tak keruan.. telefon pula K.M.. dia kata air dah masuk hingga ke bilik belakang..habis peralatan elektriknya dan kotak2 .
waktu itu aku sudah putuskan untuk angkat apa yang penting.. dan pada ketika itu.. aku rasa.. aku rasa..apa yang selama ini aku hanya lihat di tv.. aku rasa bagaimana perasaan menghadapi banjir.. aku rasa bagaimana perasaan saat saat cemas melihat air makin naik dari satu tahap ke satu tahap.. rasa yg xmungkin dlm dijelaskan sepenuhnya dgn kata kata..  i really feel it!

klu sblum itu.. berat sahaja mata memandang.. dan sekarang berat lagi bahu yang memikul..!

ni baru kes banjir kan... klu kes perang???
berat lihat di tv.. terkedu..tersentak..marah..itu hanya bila memandang..
tapi bila benar2 menghadapinya.. rasa sendiri apa yang telah mereka rasa...


Tuesday, March 5, 2013

badi..

tak suka .. takut.. dan amat amat nak dielakkan..

bukan alim pasal badi..cuma berkongsi apa yg ada..

jumaat lepas..dlm 630ptg (di sarawak..ni dah senja) dalam perjalanan ke unimas..nak hntr ubat buat sepupu di sana. tak sangka jalan masih lagi jem..sepatutnya 5-6 je jem..hmm..aku di belakang bersama anakda (macam bos daa) mulutku berpesan supaya habibi tak pecut laju takut insiden langgar punggung kereta orang berulang kembali..tengah mulut dok tot tek tot tek.. habibi tiba2 ucap :innalillah.. budak tu..budak tu..
mataku terus tertangkap pada satu jasad yang tergolek di jalan sebelah (laluan bertentangan kami)..tak terucap apa-apa..tanganku menggeletar..apalagi aku lihat sndiri wajahnya yang dipenuhi darah.. suamiku minta istigfar banyak banyak..ye lah..waktu senja..kejadian berdarah begini..dan anakda masih kecil...

kejadian itu..walau tidaklah sengeri mana..tapi bila berkait dengan darah..ia boleh membuatkan ia teringang ingang dan terbayang bayang.. ITULAH BADI!

dan malam tu..bila terjaga kerana menyusukan anakda..ada terbayang wajah itu..tapi terus istigfar..agar badi itu tidak terus mengganggu!

kongsi..apa yng ku belajar dari tok guru: bila berlaku suatu peristiwa tragis samaada pada manusia atau haiwan, maka syaitan amat meraikan perkara tersebut..maka bersekongkollah syaitan dgn pendamping (qarin) manusia dan haiwan berkenaan utk menakut nakutkan manusia yg lain. apa pun jgn takut..kita ada Allah kan.. mereka pun makhluk juga..




Monday, February 25, 2013

gigi panjang...


dah seminggu tak selesa dgn ngilu apabila minum minuman kesukaanku.. rasa hilang kenikmatan..walau rasanya tetap sama..huhuhu..
supaya minuman kegemaranku tak merajuk ..aku pun pergilah jumpa doktor gigi.. (sebolehnya nak elak sangat)
alkisah menurut doktor gigi: rasa ngilu ini disebabkan gigi awak memanjang..
aku nak pecah perut tahan gelak..tak berani nak gelak kuat kuat sbb tangan doktor di mulutku..takut tergigit jari dia..hehe

aku tak pernah dengar gigi memanjang tp bila ia disebut oleh doktor gigi..aku tak boleh nak membantahnya..bila aku cr info di internet...ooohh.. maksudnya..gusi kita akan makin mengcut dan bila gusi mengecut..gg akan nampak lebih panjang... hahaha..bukannya gigi itu makan panjang.. (betul tak, ntahla)

ok.. aku paste bnda yang aku dapat dr internet ni..baca dulu dan u all rasa betul tak seperti yang aku rasa dan faham......


PERNAH menderita gigi sensitif? Jika pernah, Anda tentu sudah tahu rasa nyeri akibat masalah ini sangat mengganggu. Gangguan ini muncul saat lapisan email gigi terkikis dan membuat saraf gigi terpapar.

Bagaimana cara mengatasinya? Untuk menghindari atau mencegah masalah berulang, ada baiknya mengenal dan menghindari faktor pemicunya. Berikut faktor-faktor pemicu gigi sensitif:

Kerusakan
Kerusakan ini umumnya terjadi akibat makanan manis. Interaksi protein dalam air liur dengan gula yang tersisa di gigi akan menciptakan plak mengandung bakteri. Bakteri dalam plak ini selanjutnya akan mengikis lapisan email gigi.

Kertakan gigi
Kertakan akan mengikis lapisan email gigi. Sebagian besar orang melakukan hal ini tanpa sadar saat mereka tidur. Kertakan gigi ini juga umum dijumpai pada anak-anak.

Menggosok gigi terlalu keras
Menggunakan sikat gigi yang terlalu keras atau terlalu menekan saat menggosok gigi juga bisa merusak dan mengikis lapisan email gigi. Karena itu, ada baiknya melakukan secara perlahan dengan sikat gigi yang tidak terlalu keras.

Pengerutan gusi
Saat gusi berkerut, biasanya akibat penyakit gusi, gigi akan terpapar, sehingga menjadi lebih sensitif.

Pemutihan (bleaching)
Proses pemutihan gigi akan membuat gigi semakin sensitif. Akan tetapi, efek ini umumnya hanya bersifat sementara dan akan pulih dengan sendirinya.

Plak
Penumpukan plak di akar gigi akan meningkatkan kepekaan gigi. 

Makanan tertentu
Mengonsumsi terlalu banyak makanan asam, seperti buah-buahan asam, tomat dan acar bisa meningkatkan kepekaan gigi.

Gigi retak
Retakan di gigi akan diisi oleh bakteri.

Obat kumur (mouthwash)
Obat kumur tertentu mengandung asam yang bisa mengikis lapisan email gigi. Karena itu, pastikan membaca label sebelum membeli satu produk tertentu.

Atasi masalah

Cobalah mengontrol makanan yang Anda konsumsi. Cara ini bagus untuk kesehatan gigi serta kesehatan tubuh secara umum. Cobaah membatasi makanan kaya gula, termasuk karbohidrat, dan makanan kaya asam.

Jika masalah kepekaan gigi Anda dipicu oleh kertakan gigi, cobalah menggunakan pelindung mulut (mouth guard) di malam hari.

Cobalah mempertahankan kebersihan gigi dan jangan lupa flossing. Flossing bisa menjangkau area gigi yang tidak tersentuh olah sikat gigi. Dan cobalah menggunakan sikat gigi berbulu halus hingga sedang. Selain itu, pastikan menggosok secara pelahan sehingga tidak merusak jaringan gusi. Di samping itu, Anda bisa memilih pasta gigi yang khusus untuk gigi sensitif. 
Sumber: Media Indonesia


Monday, February 18, 2013

amah atau stay di rumah?

16hb malam..K.M call aku nak bgth berita sorang amah hempuk dan lambung bayi seusia 4 bulan.. sama muhammad tu... geram rasa hati.
17 malam, aku sndiri menontonnya di buletin utama..berderau darah naik ke muka..rasa macam muhammad yang diperlakukan sedemikian...
kalaulah amah tu depan aku sekarang..rasa habis muka dia basah dengan ceramah aku..huhu
ibu ibu satu malaysia marah dan geram...bapa bapa satu malaysia mengutuk... ibu ibu bapak bapak di indonesia entahla..adakah mereka biasa ajarin anak sndiri begitu? ok stop..geram klu fikirkan lagi~!

msti lepas kes ini..dan banyak lagi yg telah dipaparkan..ibu ibu yang bekerjaya akan berada dalam dilema.. guna amah..duduk di rumah..atau taska?
banyakla pro dan kontra.. dan ini pendapat peribadi kami.. (aku dan habibi).. anak harta tiada harga.. jgn gadaikan keselamatan..dan yang penting peluang keemasan melihat mereka membesar dari satu saat ke satu saat...kami taknak ada tangan lain yang tiada rahmah menjaganya...

mungkin akan ada yang kata: banyak duit bolehla..klu kami ni yang tak cukup klu keje sorang..?
 tepuk dada tanya selera.. mana lebih utama?


Thursday, February 14, 2013

setia hujung nyawa..

bila kamu menjadi seorang ibu..kamu akan lebih menghargai ibumu...

Monday, February 11, 2013

hidupku kini...sebab..

kini aku ada sebab ..kenapa rasa cepat nak balik..
kini aku ada sebab .. kenapa aku suka duduk rumah..
kini aku ada sebab.. kenapa bersemangat bangun pagi..
kini aku ada sebab ..kenapa tak letih bangun dua tiga kali malam hari
kini aku ada sebab ..kenapa tak kisah tidurku diganggu
kini aku ada sebab ..kenapa pakaianku comot berbau susu
kini aku ada sebab ..kenapa rasa nak siapkan keje on time  :)
kini aku ada sebab ..kenapa kejeku tak siap langsung :(
kini aku ada sebab ..kenapa rasa hidup ini lebih beerti
kini aku ada sebab ..kenapa hidup ini bahagianya bila memberi
kini aku ada sebab ..kenapa indahnya diri dihargai
kini aku ada sebab ..kenapa nak hidup beribu tahun lagi

sebabmu sayang....