relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Monday, August 30, 2010

merdekakah aku?

merdekakah aku..
bila aku masih takut menyatakan kebenaran...
merdekakah aku..
bila yang buruk bermaharajalela menjadi trend
merdekakah aku..
bila ramai yang lari dr seruan kebaikan
merdekakah aku
yang aku nilai baik..difitnah orang
yang aku sangka buruk..dipuja dipuji

aku mencari erti merdeka dalam kamus...
aku bertanya erti merdeka pd guru
aku menilai makna merdeka pada masyarakat
tapi aku temui makna merdeka pada ayat :
Inna solati wa nusuki wa mahyaya wa mamati lillahi rabbil alamin....

Thursday, August 26, 2010

Up to you.....

'God determines who walks into your life.
It is up to you to decide who you let to walk away,
who you let to stay,
 and who you refuse to let go.

Wednesday, August 25, 2010

bergantunglah pada Tuhan...

bila rasa terlalu tidak berdaya...
hatta untuk melangkah setapak sekalipun...
bergantunglah pada Tuhan...
nescaya..jangankan setapak..ribuan langkah kau bisa maju..
bila pergantungan sepenuhnya dengan tuhan
tiada yang mustahil..

Friday, August 20, 2010

maaf zahir dan batin...forgive and forget?


selamat hari raya
maaf zahir dan batin...

ucapan rasmi hari raya..
tapi bila difikirkan..ia tak semudah dan seringan yang diucapkan
kalau maaf zahir je? atau batin je?

masihkah dosa itu bersisa
bila mulut sudah mengatakan maaf..
tapi hati masih lagi terluka mengingati?

masihkah dosa itu bersisa
bila mulut tidak lafaz memaafkan
tapi hati sudah melupakan?

Tuesday, August 17, 2010

koktel dan bubur lambuk...

buah laici dan airnya semata..kita tidak panggil koktel
bual nenas dan airnya semata..kita tidak panggil koktel
koktel tidak menjadi melainkan campuran pelbagai jenis buahan
penambah lazat kita letak susu...
penambah indah kita letak pelbagai warna

beras semata.dimasak..kita tak panggil bubur lambuk
daging dan sup semata..kita tidak panggil bubur lambuk
bubur lambuk tidak menjadi melainkan nasi dimasak lembik campuran lauk dan pelbagai rempah ratus 
penambah lazat kita letak bawang goreng
penambah indah kita tabur daun bawang

dari pelbagai jenis buah..boleh diubah untuk kita jadikan koktel
dari nasi lauk dan rempah ratus..kita boleh gaulkan jadikan bubur lambuk..
tapi dari koktel..kita tak boleh kembalikan menjadi air laici dan air nenas
dari bubur lambuk..tak boleh asingkan kanji dan sup

mungkin benarlah kata pepatah.."bila nasik sudah menjadi bubur..segalanya sudah terlambat"
tapi lagi benar kalau "bila nasik sudah menjadi bubur..makan jelah bubur itu..pun sedap"

yang telah berlaku..
walau dikesali kita tetap boleh jadikan ia sebenarnya yang terbaik untuk kita...
sesuatu itu hasilnya baik..apabila kita menerimanya dengan baik...

Friday, August 13, 2010

karenah pelajar...

ramai tanya..best tak ngajar di sarawak..lagipun di situ non muslimnya sama ramai dgn student muslim..apatah lagi kami lecturer CITU..mengajar Islam kepada kelas muslim dan kelas bukan muslim.
mula-mula rasa kekok juga..yalah..bahasa lain..budaya lain..agama pun lain..mana pernah saya mengajar non muslim sebelum di sarawak ni.
tapi sebenarnya tak banyak beza..cuma pemilihan bahasa dan ayat kena jaga..supaya tidak terlalu sensitif dan paling penting kena cari word yang boleh terus menyentuh hati mereka.
mereka pun mula2pun nampak ragu2 bila 1st time masuk kelas.
gambar2 kat bawah ni kebanyakkan kelas non muslim..ragam dan karenah mereka mmg kelakar..rasa seronok mengajar dgn kerjasama sepenuhnya student2 mcm diorang ni..
huh...berdebat smbil angkat ketiak..sampe org sebelah larikan kepala...hehehe
stdnt kadazan dusun membntangkn mengenai budaya masyarakat diorang...memang best..ternganga lecturer dia mendengarnya...

tarian kipas
opera cina
sepuluh student keluar depan..sepuluh ragam diorang tunjuk...

joget lambak kuda kepang

idea yang diberi kadang terlalu rasional smpai tak tercapai oleh akal..kekeke

Tuesday, August 10, 2010

sebelum ku kenal...

"sebelum ku kenal..
dirimu siapa..
aku tak kenali
apa erti puasa.....

setelah ku kenal
dirimu sebenar...
kau cukup bererti
kau teristimewa...."

ramadhan...beruntung aku masih lagi sempat bertemu denganmu...
ku mahu lebih merapatimu..mendekatimu..dan mendapat sepenuhnya kelebihanmu

Saturday, August 7, 2010

pulut kuning..rendang ayam...

sempena menyambut ramadhan...
kamek dan rakan serumah telah mengadakan kenduri kecil-kcilan semalam
kamek polah pulut kuning dan rendang ayam...
alhamdulillah..hajat tercapai..
3 ekor manok sama 3 kilo pulut..cun cun jak buat kenduri ya..
nyaman ka sik...nanyakla selera orang yang memakannya..
antara tetamu yang datang..
ada nya nanya..
apa hal polah pulut kuning..khatam quran ka?
kamek ketak jak...
auk..mun di utara..pulut kuning tok khatam quran..
tapi di sitok..nya sikda mcm ya..
pulut kuning bukan makanan biasa di sitok..
iboh carik di pasar satok..sikda org jualnya..
apa hal..kamek dan rakan kamek doakan semoga ramadhan kali ini lebih baik dari ramadhan2 yang lepas...

(faham sik bc post tok dlm bhs srwak?, mun sik faham..teka jak bah.. : )
(faham tak post ini dalam bhs srwak?..kalau tak faham..agak2 je la ek..hehehe

Tuesday, August 3, 2010

meeting mesyuarat:penting bersyarat..

kepala pusing
bila selalu dapat panggilan meeting
kadang pagi..petang..atau malam..
tak hadir..dicari tunjuk sebab
bila hadir..dipertanggungjawab
buka mahu menonjol..
tapi ditolak ditonjol
menolak tanda kurang simpati
meminta tanda hendak diperhati
mungkin kita tak penting pada orang lain
tapi jangan kita menyusahkan orang lain..
jawatan satu tugas amanah
bukan tugas boleh dimegah
bukan untuk skt
bukan utk naik gaji
tapi satu janji yang dipenuhi
talian dengan manusia dan rabbi...