relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Monday, March 28, 2016

kalau ibu mati...

dah seronok ajak abang Muhammad berbual.. kadang yang keluar dari mulutnya xdisangka sangka

satu petang, dia temankan pergi ambil barang di ofis, perjalanan balik.. pandai lak dia suruh kita singgah summer mall.. ibu bo layan.. pusing arah lain.. dia marah..

 " nnt ahmad tembak ibu"
" kalau ahmad tembak ibu, ibu matila.. nnt ibu mati.. siapa nak jaga ahmad?" tanyaku menduga..
" Allah jaga..." jawabnya..
dan aku terus terdiam... dan dalam hati rasa penuh bangga berbunga bunga...

satu malam yang lain  plak..
ibu sibuk dgn game ibu..dan bila menang..
ahmad, ibu hebat tak ni?
"allah hebat.. ibu tak hebat.. "

huhuhu.. terdiam aku bila dia cakap macam tu.. hehe

aku selalu cakap pada dia.. terutama bila dia tengok tv.. ultraman ke.. apa apa lah yang ganas ganas tu.. : Muhammad jangan tiru yea.. ultraman bukan hebat pun.. allah yang hebat.

dan sekali aku lak kena sound dengan dia .. :)

Tuesday, March 15, 2016

ibu nak cerita... kelahiran anak ibu... (hadeejah bt amiruddin)

Alhamdulillah cukup anak ibu Muhammad menyusu 2 tahun.. ibu dikurniakan rezeki lagi
tarikh due awalnya 10 julai 2015.. ibu terus tengok calendar.... wah lagi seminggu nak raya.. dup dup dup..
ibu makin teruja..
bersalin di bulan yang mulia merupakan salah satu impian ibu...

awal kehamilan ibu banyak belajar dari kandungan pertama.. klu yang pertama agak malas makan supplement.. yang kedua ini, ibu mencari supplement yang dapat membantu proses hamil dan melahirkan menjadi lebih mudah. ibu memilih set SALINDAH...dan dalam masa yang sama ibu mnta abi belikan ibu pure minyak zaitun utk kesihatan
dr awal kandungan.. ibu meletakkan harapan.. nak bersalin biasa.. sbb jika yang kedua ini czer.. maka.. hanya ada satu peluang sahaja lagi utk mengandung... ;(

awal hamil.. pening keterlaluan dan selera makan yg terlalu down.. smpaikan air kncing dikatakan ada glukos.. takut effect buah pinggang.. bila double check..Alhamdulillah bukan.. rupanya sbb kurang minum..
kali ni pregnant terlalu sejuk bahagian kaki.. selalu elakkan kipas
bila kandungan 4 bulan.. uri plak di bawah,. doctor nasihatkan jangan gerak banyak.. takut ada pendarahan... ;(

bila 6 bulan, doctor suruh refer cek gula bkn apa.. sejarah baby besar.. bila cek.. syukur xde kncing manis..klu tak lagila harapan nak bersalin normal itu pudar.

bila 7 bulan.. baby dah more 2kg.. doctor dah mention awal.. nadia.. rasanya baby you besar juga ni.. walaupun ibu dan abi mmg dah decide utk bersalin di smnnjung.. doctor tu siap buatkan surat cerita ttg kelahiran yg lepas.. kenapa kena czer.. dan dia advice juga utk terima czer lagi.. dan ibu dan abi waktu itu hanya diam dan tersenyum walau dalam hati ingin mencuba..mencuba dan mencuba...

balik kampong.. cari hospital bersalin yang pro muslimah.. Alhamdulillah ada di jitra, dan ibu sambung check up di sini. terus kes ibu ni dipegang doctor pakar, Dr Rohana..

waktu kandungan 36 w... baby dah 3kg lebih.. doctor dah suruh decide tarikh nak induce klu nak cuba normal.. doctor kata klu biar smpai 40w.. lagi peluang utk normal itu kurang sebab baby awak makin lama makin besar..
ibu dah sedih sangat.. abi lak tetap dengan pandangan utk cuba normal..
ibu bukan fikirkan ttg ibu.. tp ibu risau keselamatan ank ibu.. apalagi bila baca kes tulang pinggul sempit la.. bukaan yg mmg xdapat terbuka la.. bayi lemas.. terus buat ibu rasa serba salah..

dlm tmpoh 2 minggu tu.. ibu cuba lakukan apa yg boleh utk cepatkan bersalin secara normal.. orang sebut byk berjalan.. cuci bilik air.. makan nenas.. minum air kelapa.. yg mana mampu buat.. mmg ibu buat.
 38w.. ibu pergi ke klinik.. cadang tu mmg nak menyerah terus.. tp abi xbagi.. doctor dah cuba pujuk utk try induce.. baby dah almost 3.5kg.. :(
igt lagi doctor sebut.. takkan nak sakit dua dua.. sakit sbawah.. dan kemudian sakit atas.. ibu jawab, xpe doctor.. sy cuba.. itu je yg mampu ibu jawab.. xdaya nak melawan cakap doctor..
tapi abi berani, abi jawab.. saya yakin dia boleh bersalin normal.. lihat kesungguhan abi percaya pada kemampuan ibu buat ibu terharu.. dan ibu perlu ada kekuatan untuk itu..
Ya Allah.. berilah kekuatan itu.. dan juga keajaiban....

balik dari hospital.. ibu banyakkan berjalan.. sakit dah kerap 5 minit sekali tp selagi boleh tahan ibu tahan...
paagi esoknya.. lepas sahur.. ibu dapati ada darah.. mulanya nak abaikan.. tp rasa makin takut.. ibu takut keselamatan anak ibu dalam perut.. bgth abi.. dan Alhamdulillah abi kata kita ke hospital..
sblum dftr.. km berhenti di bawah pokok xjauh dgn hospital.. abi kata kita jalan jalan dulu pusing taman ni... bayangkan dgn perut besar..abi pimpinkan abu jalan kaki mengelilingi taman..

bila admit.. bukaan baru 2cm.. ibu admit.. dan ibu buka puasa hari tu.. kebtulan sama wad ibu.. baru lahirkan anak pg tu.. jelesnya tgk betapa mudahnya.. keluar ketuban pukul 7, pukul 8 dah bersalin..

smpi petang..masih 2 cm.. ibu dah rasa mcm pengalaman abng Muhammad.. dalam hati.. adakah akn berulang lagi czer kali kedua?
abi mula bising bila ibu hanya baring dan menonton tv.. banyakkan berjalan dan baca quran...
ibu ikut mana yg mampu.. malam itu lepas isya.. ibu rasa sayu sekali.. ibu rasa nak guna peluang ini sebaiknya.. ibu ambil surah Maryam dan baca 3 kali.. ibu harap sgt ia membantu..

2am.. ibu terjaga atas kesakitan yang semakin kerap.. bila beralih pinggang.. air ketuban pecah... kelamkabut mnta panggilkan misi..misi datang.. dan bukaan 4cm.. ibu sambung tido... wlu sebenarnya tidak tido
pagi.. subuh.. ibu hanya siolat di atas katil.. lender dan air masih keluar..
sakit tak terlau kuat.. jam 10 ibu disorong ke labour room...
doctor tawarkan utk epidural.. ibu tolak.. ibu baca sebanyak mana yang boleh doa.. dan berbekalkan kurma dan air jampi dari abi sndri
jam 1.. masih 4cm.. agak mengecewakan.. doctor sebut.. nadia, kalu sampai jam 4, poor progress kita czer yea.. aku hanya angguk.. dalam kepala.. anak lebih utama.. dalam masa peluang berbaki 3 jam itu.. ibu hanya mengharapkan keajaiban...
selagi ada ruang.. selagi itu ibu akan berjuang..
ya allah.. aku serah segala urat..darah malah apa sahaja dalam badanku atas kekuasaanMu.. hanya Engkau yang mampu.. engkau yang Maha Mengeluarkan.. Maha Menghidupkan.. Maha Menjaga.. Maha Mengetahui segalanya..
sakit makin bertambah.. lihat ibu yg seperti tidak kuat tahan contraksi.. seorang misi dating.. puan cuba bius wap je.. xkuat seperti epidural.. boleh bntu puan supaya lupakan kesakitan sikit. ibu akur.. dan dia mungkin misi yang berpengalaman.. dating dan bgth.. saya tolong puan buka jalan yea.. dia tekan perut ku dari atas.. dan dia seluk supaya bukaan dapat dipercepatkan...

dgn wap gas tu.. aku kejap khayal.. kejap nyata terutama bila kontraksi meninggi..
jam 4.. nadia dah 8 cm.. boleh boleh... kita terus cuba normal..Dr menyampaikan berita baik itu.. aku hanya mampu ucap kesyukuran dalam hati..
4.20am.. K.B datang di sebelahku.. ku mintanya bersamaku saat saat penting ini..
dan 4.40pm.. Alhamdulillah puteriku keluar walu sikit atas bntuan vacuum..
Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. hilang segala mimpi ngeri bila dapat lahirkannya dgn normal.. dan si kecil sehat sempurna dan amat menyejukkan mata...
HADEEJAH BT AMIRUDDIN

 Alhamdulillah..
terima kasih Dr Rohana.. dan semua Dr Dr yang ada menyambut kelahiran hadeejah..
misi misi yang membantu..
suami tercinta.. kak bi yang juga jadi bidan terjun.. hehehe

Wednesday, March 2, 2016

ibu nak cerita.. kelahiran anak ibu (muhammad bin amiruddin)

kenapa terpanggil nak share.. sbb ia boleh jadi pengajaran kat orang lain.. selain jadi panduan dan juga nnt ini akan jadi satu diari berharga buat anak anak ibu.. :)


anak ibu due 31 okt 2012..
dari awal dah rancang untuk bersalin di bumi kenyalang ni.. dengan penuh keyakinan mampu dan bersedia untuk menjaganya tanpa bntuan kaum keluarga yang lain..

waktu kandungan 7 bulan, ibu pernah pitam jatuh dalam kelas.. sbb tekanan darah rendah dan ini merupakan satu ketakutan juga sbb tekanan darah rendah ni boleh menyerang tanpa apa apa signal terlebih dahulu.. huhuhu

so lepas kes tu.. sentiasa pastikan perut xkosong.. dan makan makanan berkhasiat.. dan alhamdulillh dapat puasa 30 hari dengan sempurna.. tq anak ibu support ibu dari dalam...

ketika kandungan lebih 36w.. ibu rasa pinggang semakin berat.. tp ibu anggap itu normal dan tak sabar lak.. waktu tu musim exam.. ibu berdoa.. boleh siap marking.. masukkan markah dgn baik dan selesaikan segala amanah sebelum bercuti panjang..

38w.. appointment doctor.. berat anak ibu 2.6kg.. dan berat ibu 48kg.. huhu. segala nya dalam keadaan baik..anak ibu dalam kedudukan yg betul, uri pun sama, kandungan air juga baik..
38w.. 5 hari.. pagi tu sempat makan sarapan Nasik lemak.. balik dari sarapan.. rasa seluar  banyak air..xde bau..xde sakit.. call kakak.. diorang suruh cepat ke hospital.. bergegas lah ibu.. dan paling ibu igt.. ibu amat tergesa gesa.. dan memaksa abi memandu selaju yg boleh.. macam seolah kepala anak dah nak keluar.. huhuhu.. sory abi... :(

sampai sana.. cek bukaan baru 2cm.. dah kn admit.. ibu pilih bilik seorang..utk keselesaan.
dr pagi smpai malam.. ibu bermalasan di bilik.. dan malamnya masih 2cm..
esok pagi.. Dr ibu cek.. dan baru 3cm.. Dr terus pecahkan air ketuban.. dan terus hantar aku ke labour room.. dalam labour room tu.. suami bekalkan air zamzam.. pagi itu juga opah smpai.. abi bergegas ke epot amik opah.
12pm.. 4cm... :(
dr tambah dos induce.. sakitnya yg datang sesekali hanya allah yang tahu.. mulut dah pecah kering..
4pm.. masih 4cm.. ;(

430.. Dr decide.. utk emergency czer.. baby makin lemah.. air ketuban dah kering..
ibu sedih..sbb berharap sgt nak bersalin biasa.. ;... (

panggil abi, abi mulanya agak keberatan untuk benarkan ibu di bedah.. tp ibu ibu pegang tangan abi.. dan sebut.. untuk anak kita.. abi akur..dan ibu tahu.. abi terpaksa akur..

masuk bilik pembedahan.. segalanya terlalu cepat.. terus di induce tulang belakang, abi diberikan pakaian khas sbb dapat duduk bersama dalam bilik tersebut.. ibu sndiri mnta dibius separuh sahaja...
ketika perut ditoreh.. ibu rasa.. ketika perut ditekan.. ibu rasa.. ketika perut ditolak tolak utk dikeluarkan anak ibu.. ibu rasa. dan ketika anak ibu keluar.. ibu Nampak.. dan ketika anak ibu mula menangis..ibu dengar.. dan alangkah indahnya saat itu sayang.. :...)

anak ibu 3.6kg.. Doktor cakap: no wonderla nadia, anak u taknak keluar..besar sangat.. tak muat dia nak keluar sbb mak dia kecik. :)

apapun Alhamdulillah.. selamat semua

walaupun agak ralat tak dapat bersalin normal anak sulung ibu. tapi bila ibu fikirkan balik.. allah beri semua apa yang ibu mnta doa selalu..

1) doa dapat lahir normal.. (normalla kan bersalin czer.. bukan ajaib pun) hehe
2) xde jahitan di *** ( mmg xde jahit la.. yg jahir dan koyak di perut) hehe
3) lepas bersalin, dapat menyusu anak terus (mmg dapat, Alhamdulillah)

syukur ya Allah...
terima kasih abi..opah.. dan erpan
terima kasih Dr Suria Idris
terima kasih semua staf Hospital Normah Kuching