relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Wednesday, December 24, 2014

happy anniversary ke 4

gambar ibu dan abi xde.. so muhammad ganti.. hehe

Wednesday, November 26, 2014

10 julai 2015

10 julai 2015
Ibu, abi dan abang muhammad tunggu yea sayang...


segala pujian bagi Allah yang mengurniakan rezeki..

Tuesday, November 18, 2014

cerita dulu dah jadi kenyataan sekarang

aku dulu ulat buku.. bukan ulat.. mmg ular buku.. sbb Nampak je buku mmg aku suka baca apalagi buku cerita.

ada 1 cerita ni, aku baca dulu dan walaupun waktu tu aku masih kecil, tapi ada rasa tak puas hati jalan cerita tu..
ceritanya begini..  sorang budak ni ada seekor ayam jantan sebagai haiwan peliharaannya. 1 hari budak ni Nampak setandan pisang atas para dapur, dia pun mnta izin pada ibunya.. ibu nya jawab.. tanya ayah.. dia tanya ayah dia.. ayah dia jawab.. tanya ibu.. dia balik semula tanya ibu.. ibu jawab tanya ayah.. dia tanya ayah.. ayah jawab tanya ibu...
 sampailah budak ini rasa sedih sangat terus dia mengadu pada ayam jantannya, dan ayam jantannya..menerbangkan dia jauh jauh dari rumah. ibu dan ayahnya pun menyesal..

aku cukup xpuas hati dulu, knp ibu dan ayah tu saling tolak menolak.. dan budak tu sedih bukan sbb tak dapat makan pisang, tapi sedih dgn sikap ibu dan ayah yang berlepas tanggungjawab.

dan reality cerita itu aku lihat banyak berlaku sekarang... banyak orang orang besar.. kuasa kuasa besar.. saling berlepas tanggungjawab.. dan si kecil menjadi mangsa... dan si kecil tu jangan pulak mengalah dgn biar diperkotak katikkan.. jadilah mcm budak tu.. ambil tindakan drastic supaya  orang orang besar tu sedar apa yang diorang buat tu salah.. dan kena ada hero dalam kes ni.. iaitu macam ayam tu.. yang bukanlah sapa sapa pada awal cerita.. tp dialah yang menyelamatkan mangsa dari terus menjadi mangsa...



Sunday, November 16, 2014

klu tak nak stress...

Klu tak nak stress.. jgn stress kan org lain..
simple kan..
boleh juga klu tukar kepada ayat begini..

Klu nak bahagia.. bahagiakan orang lain...

:)

Mood: tidak mahu stress dan menstresskan org... hehe

Friday, November 14, 2014

biasa biasa aja

Suka buat biasa biasa aja..
Tapi kadang bisa buat benda yang tidak biasa
bukan untuk jadi luar biasa...
masih biasa biasa aja..
untuk bisa berbiasa yang luar biasa menjadi biasa..


Sunday, November 9, 2014

tidur tepi jalan...

Semalam di kuching, habibi sakit perut, berenti kejap di tndas awam area waterfront tu.. betul betul tepi kereta kami.. ada sorang mamat ni tidur.. mula mula duduk... tp lepas tu tetlentok tetus terbaring.. terlentang..
Gabra gak aku.. mujur habibi kunci pintu..
Org lalu lalang tgk je.. sama mcm aku.. aku nak kejutkan pun.. anak atas riba.. lepas tu takut pun ada... takut ada senjata..
Huhuhu..
Tgk muka baru 20 an.. muda dan ada rupa.. berkulit cerah.. badan xkurus xgemuk.. mcm hero drama tv je.. tp kan.. tangan dia.. ya allah penuh parut.
Dekat 20minit gak la.. habibi pergi melabur.. dan 20minit tu aku tgk dia.. gambar? Sory.. xsampai hati nak amik..dan sebarkan.. malu keluarga dia.. aku yg tgk dia pun malu sbb dia sebangsa aku.. dan mungkin seagama aku... :(

Ada la sorang ni..lalu tepi dia dan kejut dia... dgn mata merah menyala.. dia hanya buka mulut dan jawab... ahhh... ahhh... pas tu tidur balik.. huhuhu.

Moga ada jalan utk dia kembali ke jalan yang benar.. wlu aku cuba bersangka baik.. aku ttp rasa xbaik sbb dia sndiri letakkan diri dalam suasana aib begitu.. moga lain kali aku nak ke kuching dan jumpa dia baca quran tepi jalan..

Wednesday, November 5, 2014

ilmu itu matlamat bukan alat.. harta tu alat bukan matlamat

ni aku simpan apa aku dengar dr radio IKIM ptg semalam..

ilmu adalah matlamat bukan alat, harta pula ialah alat, bukan matlamat..

susah nak faham.. ok aku senangkan....

mcmmn nak gaji duit tinggi kalau tak belajar betul betul ?.. : SALAH
mcmmn nak belajar tinggi tinggi kalau xde duit..? : BETUL

mujur aku belajar rajiin dulu.. sekarang dah keje senang, xpayah belajar susah macam dulu dah: SALAH
mujur aku kerja rajin dulu.. sekarang dapat aku sambung belajar guna duit sndiri tak susah orang dah: BETUL

hmm.. aku sndri pun kena set.. matlamat aku ilmu more than duit... so nak kena sambung belajar cepat cepat ni.. tapi duit aku sekarang ni habis pun cepat.. cane tu???

Friday, October 31, 2014

aku nak buat keje aku, dan aku kena biar dia buat keje dia...

Aku nak buat keje aku...dan aku kena biar dia buat keje dia..

Errr.. mcm ni.. td geram aku kena marah.. aku nak parking kereta di tmpat biasa dan ditempik suruh parking belah lain.. xde tanda apa apa.. tak bg parking letak ka kon ke.. aiskrim ke..apam balik ke... klu biar kosong..mmg la org akn paking... huh.. geram.. tp terus aku pujuk diri aku... aku nak buat keje aku.. aku kn biar org buat keje dia wlu mgkin cara dia sikit salah..tp please hormat..mcm aku yg buat keje aku.. maybe ada salah.. dan aku nak org masih hormat aku...
So.. be cool... hehehe

Thursday, October 30, 2014

makin hari...

Makin hari.. makin membesar anakda.. makin rasa teruja utk melihat pelbagai potensinya.. malah tahi lalat baru muncul pun sesuatu yg amat mengujakan hati seorang ibu...

Dan dalam masa yang sama.. makin takut.. makin takut dengan hilangnya saat saat penting pembesaran anakda.. hilang masa masa rapat dan dekat antara ibu dan anak..
Masa 6 bulan ke bawah.. x berganjak dari badan kita kerana hanya menyusui susu ibu.. 6 bulan ke atas.. sentiasa dalam dakapan ibu sbb masih belum dapat berjalan.. dan seterusnya.. bila anakda makin jauh melangkah.. makin ibu merindui saat saat kecil anakda...

Sungguh.. ibu makin teruja.. dan ibu juga makin takut...


Wednesday, October 29, 2014

hiburan setiap kita berbeza...

Alhamdulillah.. di sepanjang liku kehidupanku.. kdg allah temukan ku dengan orang orang yang hebat.. dan kadang dengan orang orang yang buat kita meluat...hehe

berhadapan dengan seorang hamba Allah yang hebat ini.. yang mana ceritanya.. dalam soal dakwah.. dia akan keluar dari rumah sebelum subuh dan pergi ke masjid yang berlainan setiap hari utk subuh berjamaah.. dan dari situ dia akan kenal ramai golongan masyarakat.. dan seterusnya merapati dan berdakwah dgn mereka BIL HAL.. dia lakukan semua itu walau dia seorang muslimah!!! walau dia seorang ibu kepada 12 ANAK...dan semua urusan rumahtangga dia uruskan sendiri..masak, basuh, kemas..tanpa pembantu rumah... hebatkan?


maka akal nakal ku sempat bertanya : puas ke tidur dia? taknak ke lepas subuh.. dia baring baring sambung tidur balik.. malam hari.. tak teringin ke dia pergi panggung wayang..
hari cuti sekolah.. x nak bawa anak anak pergi berkelah ke..? xpenat ke dia.. tgk gelagat manusia yg mcm mcm..yg mengada ngada.. yang hanya tahu meminta.. yang hanya tahu buruk sangka..

dan akal baikku pula menjawab:
hiburan setiap kita berbeza... ada orang hiburannya muzik,,tanpa muzik, tida tawa,
ada orang hiburannya berjalan jalan, tanpa berjalan.. terkurung jiwanya,
ada orang hiburannya anak-anak, tanpa anak anak hilang ceria..
dan bagi manusia hebat itu..itulah hiburan baginya.. menilai dunia yang perlu diteguri dengan cara bijaksana.. itulah nikmatnya.

aku mula muhasarawak diriku.. hiburan bagiku masih lagi yang sia sia.. yg tak mampu menolongku di hari SANA... ;(

Sunday, October 19, 2014

marah anak depan orang...

Klu anak anda tidak mumayyiz.. susahkan nak marah atau tegur.. sbb dia mmg tak tahu lagi apa yg dia buat tu salah atau tidak..
Anakda br 2 tahun.. mmg xlarat bercakap dgn dia.. ada je bnda yg dbuatnya perlu ditegur..
Pki selipar dlm rumah.. tuang air dalam kepiah abinya.. letak baju dah basuh dlm raga baju belum basuh.. kain solat jadi kain lap.. huhuhu

Dan klu depan orang.. lagilah haru.. adalah bnda yg nak ditayang nya..
Aku dan habibi bab jaga anak ni.. aku lebih garang kot.. lebih cengei.. hehehe.. tp aku masih mohon lindung supaya marahku marah mendidik bukan marah menghukum...

Alkisah pg tadi.. waktu sarapan roti canai di gerai.. anakda tertumpah kuah.. habis tangannya bercelup kari kambing.. klu ikut hati mmg nak cubit.. tp ya lah.. mana dia sengaja..

Dan betul berhadapan dgn kami, seorang ibu dan anak prmpuannya.. sebaya anakda.. dlm 2 tahun gak rasanya.. si anaknya hanya tertumpah air minum ibunya.. sikit je.. mak nya siap cubit dan tengking sampai kami di sekitarnya semua terkejut..
Dan anaknya hanya tertunduk malu... aku la rasa dia malu.. sbb dia jeling jeling lagi kat anakda yg juga melihatnya kena marah..

Aku kesian sgt.. malah mula rasa.. janganla aku mengaibkan anak aku mcm tu.. wlu aku rasa dia mungkin x faham apa apa.. tp dia sudah mula rasa sesuatu tak kena..dan terkesan di jiwanya...


Tuesday, October 14, 2014

kereta baru kami...

Kereta baru kami...

Walau minyak naik.. kami tetap beli kereta.. huhuhu
Tapi kereta yg xguna petrol..xde roadtax..
Parking mana mana boleh.. outdoor or indoor

Dan namanya.. pawan. Hadiah besday anakda 2 tahun.

Dan ini kenderaan kami dalam rumah..
Kami?
 Yea.. kami, ibu, abi dan anakda..semua naik.. hehe

Friday, October 10, 2014

ingatan tajam...

Smpai airport amik cab utk ke rumah di samarahan, malas nak susahkan org ptg ptg...
Nampak je muka kami terus cina driver tu cakap.. desa ilmu kan..
Aah.. betul..
I igt lagi suami u dan anak u.. dulu masih baby.. skrg dah besar..
Hehe.. kuat yea ingatan u.. kami pun xigt..
Tajam betul ingatan, boleh buat sembelih korban.. hehe

U all ingatan kuat tak.. igt orang ni jumpa di mana.. dan nama apa? Aku bab tu.. amatlah gagal.. kdg studnt sem ni..yg baru je jumpa mgu lepas.. klu jmpa tgh jalan dan ditegur.. aku akan terfikir.. mana la aku jumpa budak ni yea.. bekas studnt aku sem sem lepas kot.. huhuhu.. punyalah tumpul ingatan ni.. xleh buat sembelih korban.

Waktu aku kat mesir dulu.. aku dan roomate aku pi la shoping kat pasar.. roomate aku ni comel sikit.. ramaila pak pak arab ngorat.. satu hari tu.. dia ditanya nama.. dia malas bgth nama betul, dia jawab nama dia aishah.
 Next time ..kami pergi lagi kedai tu.. dan kami pun x igt kami pernah ditanya oleh pak arab ni.. bila dia tanya nama.. roomate aku jawab nama asma lak.. terus pak arab tu cakap.. eh.. bukan nama aishah ke cakap hari tu.. hehe.. kantoi!

Wednesday, October 8, 2014

tapak...

Baru tapak...
Yang masih kosong ..
Kami mulai dgn doa dan harapan...
Untuk pembinaan tapak syurga dunia..
Baiti jannati

Monday, September 29, 2014

xde sapa tengok kita...

Waktu pulang dari kuching di satu perhentian traffic light..kami berkembar dgn 1 kereta lamboghini putih.. fuh.. mmg kena tengok.. dan bila lampu hijau.. keteta itu memecut laju meninggalkan kami kembarnya.. hehe. Dan aku perasan.. semua yg lalu akan memandang kagum kereta berkenaan...

Wah.. bestnya.. semua org nak tengok kereta dia.. dan nak tengok sapa memandunya.. kataku spontan..

Dan xde sapa pun tengok kereta kita.. dan xde sapa tengok kita... sambungku lagi.. juga secara spontan..

Ada... yang tengok kita.. tu.. penunggang motor.. penaik basikal..yg jalan kaki.. balas habibi... spontan...

Dan secara spontannya.. allah tunjukkan kepada kami... seorang lelaki tua sedang mengheret basikal aiskrimnya.. dia nampak kemengahan dan penat mengayuh di bawah panas terik...

Dan kala itu.. secara spontan.. aku insaf.. dan spontan.. aku bersyukur. Amat bersyukur.. aku masih punya kenderaan melindungiku dr panas hujan....

Friday, September 26, 2014

kami xde pantang.. tanam apa saja

Kami tanam apa yg dapat ditanam.. dan ia sudi tumbuh.. dan Allah izinkan menjadi rezeki...
Ini bukan kali pertama...
Dah byk kali habibi cuba.. dan alhamdulillah rezeki kali ini banyak dan boleh berkongsi... :)

Tuesday, September 23, 2014

kami xtanam pisang dekat rumah.. pantang..

Alkisah.. habibi yg suka bercucuk tanam.. xcukup tanah sendiri.. tanah orang pun bak ditanamnya...
Habibi tanya jiran sebelah kaum cina.. boleh tak nak tanam pisang depan rumah dia.. coz depan rumah kami dah ada pisang.. jadi nak luaskan jajahan la.. hehe

Dan tadi dia datang rumah kami dan maklumkan.. u tanam je apa apa pokok lain.. jgn pokok pisang saja.. sbb kami kaum cina xboleh tanam pisang dekat dekat rumah.. jauh jauh xpa.. u suruh husband u tanam jagung la bagus...

Errmm.. menarik. Aku xpernah tahu.. dan bila dia sebut.. aku teringin sangat nak tahi.. maka aku pun pi jumpa sheikh google..
 Tapi kan.. aku jumpa 1 je.. jgn tanam pokok pisang sbb nnt dapat baby kepala besar...
Hmm.. xpe xpe.. aku cari lagi.. nak tanya sheikh lain lak. Hehe

Friday, September 19, 2014

best di tawau... apa yea?

Smbil menyelam.. minum air.. smbil urusan rasmi.. buat juga kerja kerja x rasmi yg menyenangkan..
Kebetulan k.m pergi juga.. duduk pula sebilik.. apa lagi.. acara tidak rasmi tu jadi acara wajib bah... hehehe
Hari prtama smpi, hanya round di bawah hotel tu je. Ajarla k.m makan banana cheese yg mnjadi kegilaanku...

Hari kedua, ptg nya.. kami tanya kwn kwn sabah.. best di tawau apa yea?
Pasar gantung!
kami pun tahan teksi dan menuju ke pasar gantung... dalam kepala dah bayang.. mst unik dan menarik tmpt ni... bila smpi.. kami tercangak cangak... ni pasar gantung? Driver tu angguk angguk.. kami geleng geleng... mana yg gantung nya?
Tu.. baju baju dalam kedai tu yg bergantung....
Hahaha.
Lain tempat.. lain bahasa dan lain cara fahamannya. Sbb tu bila org suruh kami try makan nasik lalap.. kami x berani cuba.. nnt lain yg kami fikirkan dan lain yang keluar... dan seperti dijangka.. kami bayang nasik lalap ni.. ialah nasi dgn ikan besar yang mulut dia nganga lap lap.. rupa rupanya.... nasik putih, dgn ayam goreng.. cuma ada kuih hitam cara jawa.. huhuhu...
apa pun.. nice memori di tawau utk dikenang... tambahan penduduknya yg baik.. driver teksi yang tidak cekik darah.. dan driver uitm kami yang pandai berjenaka...
Opp.. 1 petua dari driver ..klu sesat di tawau.. cari je pokok airport ni.. pokok ini hanya ditanam sepanjang laluan dr airport ke bndar tawau... hehehe

Wednesday, September 10, 2014

tawau.. aku di sini...

Tawau...
Aku sampai pertama kali..
Walau atas urusan rasmi keterujaan mmg ada

Sunday, September 7, 2014

dah serasi...

Bukan senang nak serasi..
Bukan boleh buat buat..
Dia kena penuhi langkah langkah tertentu.. baru dapat rasa serasi tu.
Dan bila dah serasi.. rasa selesa.. rasa xda masalah utk sntiasa bersama walau dalam apa jua keadaannya...

Dan ada satu kelas ni.. aku dah rasa serasi dgn mereka... dan sedih la plak.. dah nak habis mgu kuliah... huhuhu

Tak pernah aku sedih sangat nak akhiri kelas.. tapi dgn kelas ni.. aku sayang sangat..sbb rasa serasi sangat...

Friday, September 5, 2014

orang lain ke mekah..aku ke mukah

Mukah tau tak kat mana?
Jauh ooo.. 10 jam juga perjalanan.. sama jauh nak ke mekah tu...
Hehe
Mukah satu tempat di sarawak.. aku yang dah nak masuk tahun 6 ni, tak habis pusing 1per3 sarawak lagi.. punyalah besar.
Namun alhamdulillah di kesempatan aku masih lagi golongan muhajirin ni.. ambil peluang ke tempat orang.. dan kali ni ke mukah.

Dari kota samarahan, 3 ptg... + solat, makan, toilet... sampai mukah 1 am.
Smpi tgh malam jd xperasan sgt keadaannya. Esok paginye.. wah.. igtkan kampung.. rupanya membangun la jugak..
Kenapa dlm kepala aku set mukah ni kawasan kampung.. sbb ada 1 caw uitm kat sini.. dan rmi yg enggan ke sini.. ktnya xde apa.. boring.. kampung. Tp.. oklah.. persisiran laut..hijau.. dan yg aku suka, x sibuk.

Dan.. 1 benda yg aku jatuh cinta kt sini..laksanya.. laksa sarawak yg sedappppppppp... aku yg xsuka ni jadi terus suka sangat.

Nak pi lagi mukah........dan mekah.

Saturday, August 30, 2014

aku anak malaysia merdeka

Aku anak merdeka..
Bangga dengan merdeka..
Bangga dengan selesa
Bangga dengan segalanya tersedia
Bangga dengan hanya menerima
Bangga dengan segala nikmat percuma

Cuma tak dapat nak jangka..
Banggaku sampai bila..
Takut tak sampai bila bila
Dan risau mula menerpa..
Aku anak merdeka..
Anakku anak merdeka
Cucu cucuku?
Cicit cicitku?
Bagaimana nasib mereka?

Friday, August 29, 2014

kerap beli kasut..

jap lagi nak kena ke kadai.. cari kasut..
rasa mcm baru je ajak habibi pi cari kasut.. hmm.. tahun ni.. aku dah beli 3 kasut.
dan petang ni nak beli lagi? melampau... eh taklah..

kasut pertama aku.. bila pijak..dah dapat rasa batu tu tajam ke tak..kalau pijak atas air.. comfirm basah kaki aku.
kasut kedua.. atas dan tapak dah tak tahu beza dah.. sama nipis je atas bawah.. hehe
kasut ketiga.. ni masih boleh tahan..tapi takleh bawa majlis rasmi, tak bertutup depan..

huhu.. mmg kena beli la kan? keperluan bukan kemahuan..

disebabkan aku mmg akan beli kasut sekurang kurangnya 3 bulan sekali.. pernah aku disyorkan.. beli la yang mahal sikit.. beli yang brand sikit.. tak rugi pun malah boleh pakai sampai 3 tahun..
aku pun ikut la nasihat tu.. beli kasut yang 4xganda harga kasut aku yang biasa ni.. dgn harapan tahan 4 kali lama.. dan..... hmm.. tempoh hayatnya.. 4 bulan je... hahaha

xpelah.. beli je yg murah.. boleh selalu menyoping nyoping.. hehehe

Monday, August 25, 2014

sapa pantang tunggu org?

Tapi.. aku pantang kena tunggu terutama klu alasan yg mmg tak munasabah..
Klu sebab yang lojik..ok la.. kdg kita pun terbabas juga masa seminit dua..
Bila nak marah.. rasa mcm aku ni teruk sgt., xpandai sabar.. tapi org yang sengaja buat org lain tunggu tu tak teruk ke

Wal asr..mmg manusia selalu dalam kerugian..bila xpandai hormat masa sendiri apalagi x pandai hormat masa orang lain..

Wednesday, August 20, 2014

seni itu kreatif.. atau kreatif itu seni?

awak ni senila..
mst awak kreatif..

awak ni kreatif...
berseninyaa...

ramai kata klu seseorang tu kreatif dia mst seni.. atau sebaliknya..
bagi saya.. dua tu berbeza la..

seni tu takrifnya.. errr... apa ntah hahaha.. cuma bahasa mudah.. menarik perhatian tentang kehalusan dan kecantikannya..juga kekemasannya..

kreatif tu plak.. sesuatu idea segar dan asli.. bukan tiru.. bukan juga lakonan.. ia unik!

lain kan... hmm..
org yang seni kadang ia teliti dan cermat.. focus maka hasilnya sesuatu yang menarik..wlupun org lain ada juga buat bnda yang sama...atau atas idea org lain.

org yang kreatif..buat sesuatu atas inisiatifnya sendiri.. caranya sendiri dan maka hasilnya sesuatu yang unik.. walau x cantik.. hehehe

hmm..saya xsuka orang kata saya ORANG SENI... tapi saya suka orang panggil saya ORANG KREATIF!!!
 ;)

Thursday, August 14, 2014

byk cerita di sebalik satu cerita...

satu cerita.. ada banyak cerita di belakangnya..
dan kita je yang menyembunyikan banyak banyak cerita itu sbb kita hanya nak tonjolkan 1 je cerita..kononnya itu MAIN POINT.. sdgkan byk kisah di sebaliknya yang disembunyikan..
bukan kisah politik je.. bukan juga kisah ekonomi..

tapi cerita cerita lain juga.. boleh tak kita cakna semua cerita..walau hanya nak tahu satu cerita..

sbb takkan jadi satu cerita PENTING tu tanpa cerita cerita yang lain..

Saturday, August 2, 2014

switch mood...refresh minda..

Dari mood raya.. akan bertukar ke mood keje...
Hmm.. bnda ni normal dan semua org rasa..dari budak sekolah smpi pd yg dah pencen..
Perlu ada pertukaran mood ni utk refresh kan mental, jasmani dan rohani...
Dulu ada seorang ust saya cakap.. bagus klu  kita berpindah randah..mengembara sbb ia akan mengubah mood.. dan bila mood berubah akan ada yg direfresh..
Dalam islam pun..diatur pelbagai aturan dan disiplin..ia utk perubahan mood..
Hmm.. ok.. mood malas dah bertukar ke mood teruja.. :)

Sunday, July 27, 2014

bila rasa kemeriahan raya?

Raya best kan...
Tapi perasan tak.. best raya tu..mula rasa bila?
Pada saya, raya tu best pada persiapannya.. tambah tambah seminggu sblum raya..
Dan lagi terasa bila dalam persiapan nak packing balik kampung. Setiap detik tu dengan kemeriahan dan keterujaan..

Pastu sehari sebelum raya lagilah.. sibuk itu ini.. wlu bukanlah rajin sgt pun.. tp tengok org lain rajin.. kita pun nak rajin...
Pastu takbir malam raya.. wah.. best best best..

Pagi raya.. siap ke solat raya.. jmpa org jauh dekat.. kenal x kenal tetap bersalaman.. meriah.. dgn jerik pekik sorakan anak anak..lagilah...

Dan bila mood raya mula habis yea... bila mula packing nak balik tempat keja.. huhu.. bila mula tgk emel emel rasmi.. bila mula dipanggili oleh panggilan tempat kerja.. dan kala itu kemeriahan raya sudah bertukar ke mood kerja..dan kembali seperti biasa...

Wednesday, July 23, 2014

penghibur...

Rumah semak... hati lapang..
Makanan bersepah... tapi jiwa tenteram..
Penat layan karenah.. tapi terhibur dgn keletah..


Tuesday, July 22, 2014

world war III ?

Minum copy.. makan paste...

TRAGEDI MH17 : RUSSIA BENTANG BUKTI DATA
DAN IMEJ SATELIT HARI KEJADIAN

Pihak Russia hari ini telah hadir membuat satu
pembentangan intensif berkenaan tragedi pesawat
MAS MH17 respon kepada tuduhan yang
dilemparkan oleh banyak pihak terutamanya pihak
barat dan sekutunya termasuk pihak berkuasa
Ukraine sendiri.

Ikuti video dan sipnosis(kredit Cz Fab)
pembentangan tersebut dibawah :-

http://tv.sukanstar.com/33/tragedi-russia-
bentang-bukti-data-imej-satelit-hari-kejadian

Masak lah Ukraine dan sekutunya US! Russia dah
sangkal dan keluarkan bbrp bukti.

Bagi yang tak
tgk video, boleh tgk ulasan yang saya buat
menerusi gambar video. Habis "telanjang" Ukraine.

Jadi benarlah laporan dari twitter "spainbuca" yg
telah di delete oleh pihak twitter bahawa mmg
terdapat jet fighter yg mengekori MH17.

Maruah
Malaysia skrg dah jadi kambing, kita semua
kambing, sbb negara telah dikambinghitam utk
kepentingan kuasa2 besar.

Semua aset yg ditunjukkan dlm gambar2 ni adalah
milik Ukraine.

Gambar 1:
1. Menunjukkan MH17 membuat lencongan
sebelum hilang dari radar Russia.

2. Russia tidak pasti arahan dari siapa samada
dari Ukrainian traffic controller atau pihak lain.

3. Pada tarikh tersebut, Russia mengesan bbrp
buah BUK M-1 kepunyaan Ukraine berdekatan
tempat kejadian.

4. BUK M-1 boleh menembak sejauh 35km (>
110,000 kaki) dan sehingga altitud 25 km (>
82,000 kaki).

5. Russia mempertikai kenapa Ukraine meletakkan
sejumlah BUK M-1 di kawasan berdekatan Donetsk
walhal di sana memang tidak ada sebarang aktiviti
penerbangan dari mana2 pihak tentera.

6. Dari gambar 1 boleh dilihat route yg asal MH17
dan lencongannya.

7. Dari gambar boleh dilihat 3 buah anti aircraft
missile (BUK M-1) kepunyaan Ukraine di sekitar
laluan MH17.

Gambar 2, 3 dan 4:

1. Gambar satelit diambil pada 14 julai sebaik shj
kes kapal kargo AN-26 terhempas.

2. Terdapat self propelled launching system dan 2
system utk loading (Gambar 2).

3. Di kwsn berdekatan terdapat sistem radio iaitu
5km dari kawasan BUK-M1 (Gambar 3).

4. Di utara Donetsk terdapat 4-5 buah air missile
system. Anda boleh lihat dgn jelas 60 jenis
pelbagai peralatan2 yg ada (Gambar 3).

5. Gambar kwsn sama tapi diambil pada 16 julai,
anda boleh lihat sistem launching tidak ada di situ
(Gambar 4).

6. Pihak Russia tertanya kenapa Ukraine memiliki
BUK-M1?

7. Pihak Russia menegaskan bhw pihak pro-
Russian separatist (PRS) tidak memiliki sebarang
anti aircraft missile termasuk BUK-M1.

Gambar 5 dan 6:

1. Terletak 5 km dari timur Donetsk.

2. Anda boleh lihat sistem anti aircraft missile.

3. Pihak Russia tertanya kenapa terdapat anti
aircraft missile yang terlalu berdekatan dengan
kwsn tragedi MH17.

4. Pada 18 Julai kawasan sama, sistem anti
aircraft missile hilang dari peta (Gambar 6).

Gambar 7:

1. Radar Ukraine pada 17 Julai beroperasi tahap
maksima iaitu 9 buah.

2. Pada 15 Julai, 7 radar beroperasi, 16 Julai pula
8 radar beroperasi dan pada 17 Julai iaitu hari
tragedi, sebanyak 9 buah radar beroperasi.

3. Tiba2 pada 18 Julai, radar beroperasi turun
hingga 4 buah hingga minima 2 buah radar dan
pihak Russia mahu jawapan kenapa ini berlaku.

Gambar 8:

1. Gambar pada 17 Julai.

2. Ada 4 buah kapal iaitu 3 buah kapal komersil
dan 1 buah (jumlah tidak diketahui) jet fighter
Ukraine.

3. Empat buah kapal komersil adalah MH17,
sebuah kapal terbang (Copenhagen-Singapore)
dan sebuah lagi Paris ke Taipei.

4. Jet fighter Ukraine tiba2 naik ke ketinggian
10km (33,000 kaki) bersamaan dgn MH17 dan
masuk ke laluan yg sama. Jarak jet fighter dgn
MH17 adalah 3-4km.

5. Kemungkinan, selain BUK-M1, pihak Russia
berkata mungkin misil udara ke udara dari jet
fighter Ukraine terlibat. Keupayaan misil tersebut
boleh menjangkau 12km dgn jarak jaminan misil
sampai pada target iaitu 5km.

6. Russia pertikai kenapa jet fighter Ukraine
terbang sama laluan dgn MH17.

Gambar 9:

1. Presentation dari Ketua Panglima Tentera Udara
Russia (pangkat depa den tak tau, sori)

2. Gambar menunjukkan dari radar tentera udara
Russia.

3. Lebih kurang jarak 51 km dari sempadan
Russia, MH17 dikatakan mula mengurangkan
kelajuan.

4. Pada kawasan terhempasnya MH17, pihak
pegawai air traffic Russia dpt mengesan sebuah
lagi kapal terbang tapi sukar dikesan oleh radar
tentera kerana kapal tersebut ketiadaan alat
pengesan secondary.

5. Kapal terbang tersebut juga dikesan masih
berlegar-legar di udara sebaik kejadian berlaku.

Gambar 10:

1. Pihak Russia mengatakan kononnya pihak US
mempunyai gambar bukti Russia atau PRS yg
melancarkan missile dari BUK tapi sehingga
sekarang tidak ada pihak pernah melihat gambar
bukti tersebut.

2. Ukraine berkata tidak ada sebarang jet fighter
mereka di kawasan kejadian telah disangkal oleh
pihak Russia.

3. Pihak Russia menyangkal video youtube yang
menunjukkan kononnya kenderaan BUK-M1 melalui
sebuah kawasan di Ukraine memasuki sempadan
Russia.

4. Terdapat sebuah papan iklan kenderaan dalam
video dan tarikh pengiklanan iklan tersebut adalah
15 Mei 2014 dan pada tarikh ini, pihak Ukraine
masih menguasai kawasan ini.

5. Jadi sekarang ni, pihak Russia pula yg bertanya
pada Ukraine iaitu apakah jenis pelancar tersebut,
ke mana ia dihantar dan dari mana asalnya,
kenapa ia diisi dengan misil dan bila kali terakhir
ia diisi dengan misil?

6. Pihak Russia bertegas tidak pernah beri
sebarang anti anticraft missile kpd pihak PRS.
Russia akan menghantar kesemua laporan pada
kesatuan Eropah dan Malaysia.

Akhir kata:
Terasa seperti di ambang WW3.



Malas nak ulas.. malas nak fikir.. malas nak tahu lanjut.. :(

Tuesday, April 15, 2014

raba xdak sekupang dah....

Anakda makin banyak ideanya.. maka ibunya makin perlu lebih berjaga jaga..
Apa yang dalam kotak pensel..pasti akan dikastam oleh anakda.. dan bnda yang dia paling suka... raba aka pemadam.
Dan peliknya..bila dah dia dapat..mst hilang sampai xketemu lagi.. xkan makan kot...

Bila pi kedai..nak beli lagi.. tetkejut.. raba harga dia... paling murah 70 sen... wow.. kebanyakkan nya rm1... tu dia... mana pi raba sekupang... ?

Huhu.. anakda.. sbb raba dah naik haRga.. ibu pun kena jual mahal.. xleh dah main raba.. main hat lain.. hat xnaik harga.. tak tau lah nnt zaman dia sekolah ..ntah ntah raba harga rm5... salah sapa ek?

Sunday, April 13, 2014

cerita gedik...

Habibi : citer apa malam ni....
Aku: drama melayu... best gak ni..
Habibi: la..awat cerita ni gedik sangat...

Sambil tukar channel...
Aku: klu citer ni?
habibi : gedik jugak....

La..ada ke citer melayu yang tak gedik.. adoi.. kdg nak berhibur cara halal tgk drama pun susah.. susah nak cari yg x gedik... hehe..aku jelah yg mengarah drama... tergedik lak aku tetiba nak jadi pengarah.. haa haa.. gedik jugak... hahahaha

Thursday, April 3, 2014

bodek lecturer...?

Aku terbaca satu post salah sorang student aku " betul ke time time nak periksa ni kena rapat rapat, buat baik dgn lecturer supaya senang diorang bagi markah lebih?"

Wlupun..itu post berbentuk soalan.. aku tanya balik pd diri aku.. betul tak?
Hmm..aku terus gelengkan kepala... aku bukan jenis senang dibodek.. tapi aku terkesan dari sudut adab...dan akhlak..

Dulu dulu... waktu aku di alam persekolahan.. setiap kali nak exam.. km akan berjumpa dgn guru..atau pensyarah.. dan minta halal serta maafkan klu ada salah silap.. kami buat bnda tu dr sek men.. kolej..smpila ke al azhar.. cuma bila masuk ukm.. aku xbuat..sbb aku xde geng sekelapa.. ehh..sekepala...
Tujuannya apa? Bukan bodek...tp mnta kap ba ra kap alip ta nun... keberkatan....
Ini apa yg aku alami... apa yg aku lalui... klu lah guru tu..        setle 0-0 dgn kita ertinya xde smpan dendam sakithati, kecik hati atau apa apa... aku akn mudah faham, igt, hafal dan jawab soalan nya.. tp klu ada yg x selesai.. maka jadilah sebaliknya... betul...

Berbalik pd post student aku td... buat baik atau rapat bukan utk bodek... tp utk amik kap ba ra kap alip ta nun.....


Wednesday, March 12, 2014

sampai termimpi mimpi...

MH 370..
huh.. semua pening kepala..mana nak cari ni..
aku yang ntah sapa sapa dalam episode kehilangan ni pun tumpang rasa kemisteriannya.. sampai termimpi mimpi..

mimpi..studnt aku lambat masuk kelas sbb terbabit dalam penerbangan mh370 la
mimpi aku jumpa kapal terhempas lah
mimpi aku pergi naik kapal terbang cari di gunung kinabalulah..

aku xnak buat apa apa spekulasi.. namun aku juga antara yang berdoa.. walau apa pun yang berlaku..semoga mereka yang terlibat selamat...

andai aku dikalangan keluarga mereka..pastiku gusar dan hidup ini bagai terhenti semntara..

andai aku di kalangan mereka (mangsa) pastiku bangga..terpilih antara berjuta..menjadi tumpuan seluruh dunia.. samada hidup atau mati..pasti namaku dikenang selamanya.. namaku disebut ramai manusia.. sedekah al-fatihah dan yaasin  pasti berganda ganda..

Monday, March 3, 2014

bila dihargai...


Dihargai untuk kita lebih menghargai
TAPI.......

Menghargai bukan untuk dihargai...

Tuesday, February 25, 2014

kelam dan kabut..




inilah status saya sekarang.... hehehe
tapi kan...
makan tetap kenyang
tidur tetap lena..
mandi tetap basah... :)
 


Monday, February 17, 2014

smartphone... hamba ku...

huh.. xterkejar teknologi sekarang ni.. belum habis belajar yang ni.. datang pula jenis baru..
hohogho..

dan aku , xterkecuali rasa teruja dgn bnda2 baru ni..
tujuan utk melicinkan tugas.. utk nampak lebih teratur.. dalam erti kata.. itulah hamba abdi kita zaman moden.. tukang gerak, tukang igtkan tarikh tarikh tertentu.. tukang simpan dokumen.. tukang ambik gambar, tukang hiburkan tuan dgn game gamenya..hehe

huh..tp kan.. rasa mcm lebih tak teratur je.. hahaha.. dgn cepat habis baterinya.. dgn line tenet yang slowwwww... dgn nak kawal dari anakda lagi.. huhu.

betullah.. klu kita silap kendalikan barang.. kita jadi hamba dia, bukan dia jadi hamba kita..

Wednesday, February 12, 2014

wordless wednesday2014# bahagia



saya pilih malaysia
opps...
saya pilih BAHAGIA... :)
 dunia dan akhirat... ameeeeeen

Tuesday, February 11, 2014

ini bukan cobaan... ini betul betul..

sabar bila kena cobaan.. betul.. memang sabar..tapi kena tambah satu lagi.. REDHA..ini yang payah.. selalu bila dapat cobaan..kita akan tertanya..apalah silap aku.. apalah dosa aku.. bukan tak boleh.. tp takut ada rasa xpuas hati.. cth :  org lain buat..ok je.. errmm..sebelum ini aku buat xde plak jd mcm ni..

cobaan bukan sekadar cobaan.. ini betul betul.. betul betul tuhan uji..kerana dia sedang 'berbicara' dengan kita... Dia 'panggil' kita...

kita selalu anggap kita 'Tuan' pada Tuhan.. apa kita nak..kita nak Tuhan tunaikan..apa kita taknak kita xmahu Tuhan berikan. siapa kita?????????

sbb tu REDHA tanda sifat seorang hamba... nak banyak tp dapat sikit... REDHA.. nak yang itu, tapi dapat ini...REDHA.. xmau kehilangan, xmau kesakitan, xmau kesusahan..tapi klu dapat.. REDHA..

nak REDHA ni..dgn kita rasa ALLAH beri yang TERBAIK utk kita...

ini bukan cobaan..ini betul betul betul... ALLAH tak pernah ZALIM...buat sesuatu tanpa tujuannya.. menghukum sesuatu tanpa alasannya, memberi sesuatu tanpa sebabnya, mengambil sesuatu tanpa hikmahnya... :)

Thursday, January 30, 2014

kajang..kajang..kajang..

popularlah kajang secara tibatiba..dulu pekan kecil ni hanya popular dgn satenya (sate kajang) ..atau dengan kertasnya (kertas kajang..apa kena mengena ntahla)

dulu..aku dan kajang memang rapat..
stesen bas kajang..itulah transitku..dalam 3 tahun....
bandar kajang yang xpernah sunyi.. penduduk kajang yang lebih banyak org luar dr org sendiri..stesen keretapi kajang..yang pegawainya langsung tidak mahu menolong..
hospital kajang..yang rapat rapat katilnya.. sampai tepi meja nurse pun ada katil..
mahkamah kajang..tmpat buat kajian...kes cerai yang kadang hanya 'kerana sayur xde belacan'..:)
balai polis kajang..tempat report hilang kereta dulu..

itulah memoriku tentang kajang...
memori yang indah..dan hampir terlupa..bila meletop isu kajang.. memori memori ini juga meletop bersama..  aku bukan pengundi kajang..namun aku tetap mengharapkan kajang akan mendapat yang terbaik untuk mereka..

Wednesday, January 15, 2014

Suami pangku isteri..

suami pangku isteri.. ok kan?
klu di khalayak ramai?
errrr... klu ibu pangku anak tu biasa laa..

haha.. semalam habibi bgth..di airport dia nampak seorang suami memangku isterinya. dan isterinya tidur nyenyak atas pangkuan..walau di airport.. walau di laluan orang .. walau banyak mata memandang..

hmm.. kita fikir positif: mungkin si isteri terlalu mengantuk.. dan tidak selesa tidur sambil duduk..maka tidurlah dia atas pangkuan..
anak kita pun..kalau dapat tidur atas pangkuan..nyenyakknya 2 kali ganda berbanding tidur di bawah..

oh yea.. lupa nak bgth.. pasangan berkenaan omputeh.. mungkin mereka sudah biasa begitu.......dan kita tidak terbiasa..maka rasa terbisa mata. :)

Monday, January 13, 2014

xnak hutang..tp tetap kena hutang

seronok tgk org xde hutang..
aku xsuka berhutang..tp xdpt elak dr hutang... hutang kereta..hutang kad..

alkisah..aku nak buat rumah..atas tanah yang dihadiahkan (hehe)
atas prinsip xnak menambah hutang, pergilah aku ke KWSP..nak keluarkan wang sendiri utk buat rumah. igtkan keluarkan duit sndiri itu senang..tp rupanya lebih susah dr permohonan loan.
KENAPA?!!!!

duit sndiri..selagi yang datang tu mmg empunya nya.. xperlu nak di sibuk utk apa.. dan bila dah tahu keperluannya (rumahkan mmg satu keperluan asas) kenapa banyak sgt syarat yang menyusahkan?

ada ke.. syarat keluarkan duit utk buat rumah.:
1) tanah atas geran sendiri ( utk tukar nama..habis ribu raban tau..tukar nama je..)
2) rumah dah siap 30% ( nak amik duit mana 30%  buat rumah tu.. nak suruh org buat loan la jugak tu)
3) resit resit perlu disimpan utk urusan claim ( claim? duit sndiri oii..bukan duit org!)

hmm.. aku xbising sangat klu ketatkan syarat pinjam..sbb bukan duit kita!!!
tapi bila syarat ketat utk keluarkan duit sndiri..mana boleh diterima..!!!

tolonglah memudahkan urusan orang yang xmahu berhutang... (rayu sangat ni)

sabar sabar..jgn marah marah..coooooooooooool... ! hehe

Thursday, January 9, 2014

azam tahun baru 2014

bismillah..
xpelah..dah terlewat 9 hari pun..tetap nak rakamkan utk diri sndiri..
2014 bagi ku dilihat sebagai tahun yang mencabar dalam semua bidang..dan untuk itu aku azamkan utk tingkatkan taqwa. kerana taqwalah ..kunci jalan keluar segala cabaran tadi.

wa man yattaqillah yajal lahu makhraja..
"siapa yg bertaqwa kepada Allah, dijadikan baginya jalan keluar ..."
 
aku bukan yang terbaik..tapi aku berharap segalanya akan jadi yang lebih baik..