relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Tuesday, November 15, 2016

backpacker haramain

ada rancangan tv.. mengembara dgn kenderaan darat.. ke haramain.. wah bestnyeeeee

dan aku nak citer cerita aku lak.. serius.. cerita benar.. pergi 2 Tanah suci secara gamble... memang atas dasar.. ikut la apa jadi... 4 tahun yang lalu.. ..kenapa baru nak citer.. lambat citer sbb ada benda yg tak sesuai share awal awal.. takut jadi fitnah..

inilah kisahnya..
hujung tahun 2011... berkobar sgt nak pergi.. sgt perasaan itu.. tambah ada hajat dalam hati.. yg mana.. nak smpaikan betul betul depan kaabah dan di raudhah...tp.. duit lak xde.. hehehe

namun.. satu satu pintu rezeki dibuka.. ada seorang sanggup bayar tiket flight suami.. nazar katanya.alhamdulillah.. aku pun cari la travel agency yg paling murah... malah contact beberapa no yg mahu bawa kami suami isteri.. kami nak tumpang rombongan je.. makan minum dan yg lain.. taknak..sbb nak cut bajet..
dah pergi menadah dan telefon bebeapa agency.. semua nak caj dgn harga yg aku congak.. tak mampula..

dan kemudian dapat satu nombor aku ada keluarga di arab Saudi.. hubungi dia melalui fb.. dan bgth, tlg cr hotel yg berpatutan.. kami nak pergi sndiri...

awal 2012 aku beli tiket sendiri... guna oman air.. yg paling murah beb.. wlu kena transit byk tempat..drama kat sini.. wktu mula tekan.. pending... takde comfirmation.. tp duit di caj.. aduh.. sudah..
mujur bila buat laporan.. refund dan aku dpt beli yg baru.. huhuhu

urusan visa lak.. kami mnta tolong satu agency ni buatkan.. itupun terlalu byk drama.. kecik hati  bila ada orang ni.. tolak sbb kami berdua, tak nak layan.. untung tolong buat visa xbyk.. maka kami direct dgn boss dia di kl.. huhuhu... Alhamdulillah.. dipermudahkan.. ops.. kami tak berdua.. ada sorang nak tumpang kami.. dan ada satu lagi.. jeng jeng jeng...

nak buat visa.. kn cucuk.. pi la cucuk.. balik dr cucuk.. badan aku rasa lain macam..
igt jadi mcm ni.. sbb urusan nak pergi ni.. buat aku letih..
tp rupanya 'berisi'... Alhamdulillah.. sujud syukur aku... mulalah bimbang.. xpeke.. cucuk tu.. sbb org pregnant xboleh cucuk vaksin tu.. dlm kepala mula fikir mcm mcm.. tp aku sangkut bali.. ALLAH ada.. relaksla.. ALLAH maha kuasa

urusan visa..tiket setle.. syukur.. cuti aku mohon sekali dgn insurans...dipermudahkan..

hari keberangkatan.. naik di klia.. sampai di Dubai.. km kena tukar flight secepat mungkin.. dan Alhamdulillah sempat ke flight seterusnya.. wlu aku dlm keadaan loya dan muntah bersangatan.. sedap plak makanan arab dlm flight tu.. cik habibi selalu repeat order jus tomato.. rasa macam dia munum sos lak.. hehehe

smpi di Jeddah dalam jam 4 pm.. ambil beg.. kat sini drama pulak... passport kami diambil..dan tidak diberikan sehinggalah ada org yg dating ambil.. aku dah gabra.. cal sedara.. dia lak kata tak boleh ambil sbb polis akan tangkap..tak dibenarkan ambil org sebarangan di airport.. sudah.. kami ambil taxi..dan berpandukan alamat yang dibegitu paklong(sedara di sana) mnta taxi tu bawa kami ke hotel berkenaan.. mujur bila kami dapat taxi tu dan bgth tempat hotel.. passport kami dilepaskan... huhuhu.. waktu tu dah rasa macam pendatang tanpa izin lak..

smpai di makkah elok azan magrib.. paklong datang smbut dan bawa ke hotel..
lepas isyak.. dia bawa kami ke masjidilharam.. allahu... waktu solat isya.. kepala aku dan berpusing pusing.. nak muntah..letih.. semua ada.. tp bila paklong sebut..kita kena buat tawaf qudum.. semangat tu naik.. kumpul baki tenaga yang ada(lebih24jam, tak tidur dgn betul) kami ke masjid// masuk je masjid..Nampak je kaabah.. airmata mengalir.. dan satu rasa.. yg cukup indah.. tiada kata..utk menggambarkannya......

perjalanan dr hotel ke masjid.. dlm 15 minit juga.. cuaca panas berdebu.. aku Alhamdulillah wlu tengah loya.. muntah hanya di hotel.. dalam masjid.. xpernah muntah.. allah menjaga rumahNya. masalah aku hanya selera.. aku diuji dgn teringin masakan kampong melayu.. dan masakan arab.. tak kena langsung selera.. huhu..
tabahlah duhai perut.....

dalam 10 hari jugak kami di sini.. makan bila lapar.. pulang tidor bila letih dan shoping hanya perlu je.. bayangkan.. aku datang sini.. baju tidor.. satupun tak bawak.. bawak telekung je.. dan baju jalan.. hohoho..

aku sempat buat umrah 2 kali je.. saie naik kerusi gerak sendiri tu.. hehe..aku elak ddr bersesak..sbb takut tak tahan pening dan loya.. Alhamdulillah habibi dpt tawaf byk kali dan dapat kucup hajarul aswad.
jalan jalan lak.. paklong bawa kami free ke tempat tempat ziarah keliling makkah

kisah ke madinah pula.. jimat bajet.. km ke madinah naik bas ekspress.. hehe.. naik sm dgn arab2 yg lain. dan paklong tak dpt nak tolong hotel aku di madinah.. mcmmn aku buat.. kebetulan jumpa satu kad..malazi..di jakranah.. ada no telepon hotel di madinah.. aku direct cal dan book bilik.. rezeki aku.. ada 1 bilik kosong.. huhuhu.. mmg rezeki..

smpai madinah malam.. turun je situ.. ambil taxi ke hotel berkenaan.. rehat dan esoknya ke masjid nabawi.. tempat bersemadi manusia teragung.. tak lama 4 hari je kami di madinah.jalan jalan di madinah kami sewa taxi.. Alhamdulillah pemandu taxi yang sporting dan berbangsa Indonesia lagi.. senang nak komunikasi.
hari last.. ambil taxi ke Jeddah.. sempat lagi pemandu taxi tu tertidur,. dan kereta kami melelong lelong.. huhuhu.. husbang mnta nak tolong drivekan.. tp driver tu xbagi.. sbb tak yakin suami dapat memandu sebelah kiri..

Alhamdulillah.. dr Jeddah transit sekali lg di Dubai.. dn smpai kl...

wlu byk drama.. wlu xsemudah pergi dgn travel yg urus semua dr a to z.. tp kepuasan itu ada.. dan satu perkara yang aku pegang.. ALLAH jemput kami... dan dia mudahkan urusan dan jaga kami dalam setiap perjalanan.. tak smpi rm10 ribu total perbelanjaan kami suami isteri.. all in.. dr tiket hingga ke barang shoping... :)




Friday, November 11, 2016

fa sobron jamil

sabar itu cantik.....

boleh tak.. nak relate dgn 'no pain no gain'

sbb nak dpt 'sesuatu' tu kn sabar... dan bila sabar 'sesuatu' itu akan nampak cantik sangat.... 'sesuatu' itu hanya cantik bila sabar... bila hlang sabar.. hilang cantik...
so nak cantikkan.. kena sabarlah...


Wednesday, November 2, 2016

main saham @ labur saham

aku dah mula bukak mata tentang saham ni..
hmm.. sbb dah tahu.. sikit sikit..

dan aku setuju.. jgn sebut main saham.. nnt kita main main.. tp sebut labor saham.. supaya Nampak kesungguhan .

rezeki allah itu luas.. selagi niat betul..cara betul.. siiru ala barakatillah