relaks..tenang..simple

relakslah..
tenanglah..
be simple...

'Dia' ada...Yakin dengan 'Dia'..'Dia' akan jaga kita..

bismillah

Followers

barakallahulana

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Hadiah ramadhan

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

third baby

Lilypie Pregnancy tickers

di sarawak

Daisypath - Personal pictureDaisypath Vacation tickers

Monday, August 13, 2018

susu mana terbaik untuk anak

soalan popular.. yang pasti ada pada semua ibu-ibu dan bakal ibu

aku yang dah nak masuk tiga anak ni pun.. masih banyak perlu belajar tentang apa yang terbaik untuk anak

anak pertama muhammad.. dah niat dari awal.. yang pertama masuk ke perutnya adalah susu ibu. waktu sebelum bersalin lagi dah sign borang.. taknak susu fomular.. dan minta anak terus dihantar kepada ibu selepas bersalin.
muhammad lahir 5.20.. dalam jam 7 macam tu lah.. baru aku ditolak ke wad.. selepas hilang kesan bius.. sejurus aku masuk..muhammad pun dihantar ke ribaanku.. dia tidur je.. dala sejam kemuadian nampak mulutnya bergerak gerak lapar.. dan percubaan kali pertama membawanya ke susu ibu berjaya,.. walau agak kekok.. nurse ada membantuku..
alhamdulillah..kelihatan muhammad releks dan sambung tidur... aku bersyukur.
esoknya dah boleh balik rumah.. bermulalah episod delema susu x cukup...
hari pertama balik.. awalnya agak ok.. malamnya muhammad mula nangis kelaparan.. walau aku dah usaha berikan susu.. dia seperti tidak dapat menghisap dengan baik... allahu.. gelabah hanya tuhan yang tahu.. dalam hati.. mahu je.. terus ke kedai belikan susu formular.. tak sampai hati dengarnya menangis dan menangis.. dia hanya berhenti bila dia terlelap... buka matanya.. buka lah mulutnya menangis.. macam ahmad albab..
macam macam dah suami aku buat. azan.. sapu minyak perut.. dan aku sendiri..tersedar kesilapan aku makan jamu yang tak sesuai dengan badanku.. mata muhammad jadi bertahi.. kesan panas air susu ibu.
bawa ke hospital.. muhammad kena tahan sebab kuning yang tinggi.. alllahu.. luluhnya hati tengok anak di bawah lampu biru.. dalam pada masa itu.. aku sendiri usaha terus memberikan susu ibu.. walau ada terdetik.. susu macam tak banyak je.... sekali perah.. 1 auns pun susah.. huhuhu
banyak kali terfikir untuk top up dengan susu formular.. cuma satu ja yang pujuk.. ada susu aku..susu aku cukup..rezeki anak aku ada... dan syukur.. rezeki susu muhammad makin banyak dan muhammad setembam tembamnya lepas tu.. hehe
bila muhammad 6 bulan.. aku kenalkan sikit susu kambung yang dicamur dngan puri atau nestum.. alhamdulillah serasi dengan perut dia.. di samping susu ibu masih menu utamanya hingga dia 2 tahun.. cukup dua tahun..
aku simpan stok susu badan dengan guna pam susu pureen mula-mula.. tapi aku xboleh guna lama.. sakit.. tukar beli double pam spectra3.. letrik.. leceh sikit sebab besar dan berat.. ok lah.. guna untuk stok simpanan muhammad.
masalah nak wean off.. adoi.. macam terpisah pasangan kekasih tu.. punyalah syahdu.. dia xmahu berpisah dnegan susu badannya.. banyak banyak cara x berhasil.. asam jawa tak jalan.. kunyit tak jalan.. yang jalan bawang putih.. hehe.. sian anak ibu

anak kedua hadeejah.. alhamdulillah tidak la berdrama sedih di awal kelahirannya.. dia pun cool je.. dalam pantang macam xde baby sebab dia suka tidur.. minum susu pun tak sekerap abangnya.. cuma hadeejah selalu jeluak... susu terlalu banyak pula.. sampai dia hisap sikit.. susu yang keluar melimpah limpah.. rezeki hadeejah..
hadeejah lepas 6 bulan.. aku tak kenalkan dengan susu kambing.. sbb rasa susu badan dah cukup banyak.. susu badan je camur dnegan puri atau nestum..
waktu hadeejah,. spectra3 aku macam dan loose ..dan tak kuat suction.. aku beli avent manual.. walaupun single, tapi hasilnya puas hati.. aku suka sangat sebab boleh bawa mana-mana.. kecil..tak payah cari plug.. kat mana mana boleh perah dan tak menyakitkan... cuma sayangnya.. waktu aku pergi konferens kat indon.. tube dalam pam avent tu terjatuh dalam sinki toilet.. huhuhuhiu.. sedihnya.
nak wean off hadeejah pun susah.. dia plak manja dan kalau tak bagi tu.. mulalah buat muka simpati macam orang nak pukul tu.. aduh.. asam jawa tak jalan..kunyit tak jalan.. bawang putih tak jalan.. yang jalan mayonis.. hahahaha.. lucu betul

ok cerita diorang plak lepas dua tahun...
muhammad aku bagi dugro buah buahan... sebab rasa itu yang bagus untuk muhammad yang picky eating
hadeejah lak.. aku terus bagi susu full cream.. mula mula everyday.. lepas tu dapat tahu fernleaf terbaik xda gula.. aku tukar ke fernleaf..
beza dia... muhammad sampai 6 tahun xsuka nasi sangat.. selera dia memilih.. dan tak makan buah dan sayur
hadeejah plak sebaliknya.. semua dia makan... dan cepat lapar.. kejap kejap cakap.. "ibu, deejah lapaq.."

untuk anak ketiga ini .. aku sangat berharap.. dilimpahi susu ibu  menu utamanya hingga 2 tahun ( ibu dah beli baru pam avent manual..hehe).. dan selepas itu.. moga allah rezekikannya makanan terbaik yang lain.. allahummarzukna taaman halalan tayyiban naafiaan...



No comments:

Post a Comment